Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναζητούν τον Βιοκώδικα της Κρήτης, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας για την προσέγγιση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, για έρευνα – μελέτη που εντάσσεται στο πρόγραμμα «BIOCODE Crete-Κώδικας Κρήτης» στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών .
Ο λόγος για μια διεθνή πρωτοβουλία την οποία στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και επιχειρεί «μία προσέγγιση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σε χωρική διάσταση που δεν έχει πραγματοποιηθεί στον κόσμο μέχρι σήμερα παρά μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα στο νησί Moorea (63 φορές μικρότερο της Κρήτης) στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στην έρευνα συμμετέχουν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν εμπειρία στη μελέτη του Βιοκώδικα του μικρού νησιού Moorea στον Ειρηνικό ωκεανό και αυτές τις μέρες στην Καλιφόρνια γίνονται συναντήσεις και συνέδριο για την εφαρμογή του σχεδίου για τον Βιοκώδικα της Κρήτης με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και στελεχών της Περιφέρειας».
Οι Συντονιστές του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian έχουν αποδεχτεί έπειτα από την πρωτοβουλία του ΙΘΑΒΒΥΚ -ΕΛΚΕΘΕ την επιλογή της Κρήτης ως το δεύτερο νησί στον κόσμο για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η Κρήτη ως νησί συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανική περίπτωση εφαρμογής, όπως οι ερευνητικές υποδομές του νησιού, η γεωγραφική της θέση και η διασύνδεσή της με τους Ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς, το φυσικό της περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, η γεωλογική της και κλιματική ιστορία κτλ.
Ακόμη τονίζεται ότι με την εφαρμογή και την υλοποίηση του προγράμματος, η Κρήτη αποκτά τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ενδιαφέροντος και καινοτομικών εφαρμογών, ως προς την προστασία των οικοσυστημάτων της, ως πρότυπο αειφορικής διαχείρισης, την περιγραφή της διατροφικής αξίας του ζωικού – φυτικού πλούτου, την εφαρμογή μεθόδων στη λήψη αποφάσεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό – ορθολογική κατανομή των χρήσεων.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, τα αναμενόμενα οφέλη από τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος είναι η συνδυαστική στήριξη των πυλώνων έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης: περιβάλλον, πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, η ανάπτυξη δυναμική συνέργειας μεταξύ των ερευνητικών φορέων του νησιού, των παραγωγικών δυνάμεων και των πολιτών, η προσέλκυση υψηλού επιπέδου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού, η προσέλκυση οικονομικών πόρων και η ανάδειξη και προβολή των Κρητικών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής ως αναπόσπαστο μέρος του πλούτου της Κρητικής βιοποικιλότητας.
Επίσης, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες καινοτόμες και επιχειρηματικές ιδέες και τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών κονδυλίων για εξειδικευμένες δράσεις στην Κρήτη σε συναφή πεδία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 .
Ακόμη επισημάνθηκε ότι ο τρόπος εφαρμογής και οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας – Consortium Βιοκώδικα – Οικοσυστήματος που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Walnut Creek – San Francisco στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Στο συνέδριο και εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει η Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και σειρά ερευνητών από την Κρήτη.