Η Τask Force τέλος από την Ελλάδα

H Task Force, ο όμιλος των τεχνοκρατών που συστάθηκε με σκοπό, όπως είχε ανακοινωθεί, να βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να εκταμιεύσει περισσότερα κεφάλαια από την Ευρώπη, αναμένεται να αποχωρήσει από τη χώρα και να υποστεί ριζική αναδιάρθρωση μετά την άρνηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί μαζί της. Η Task Force θα αλλάξει όνομα, όπως άλλωστε έγινε και με την τρόικα. Το προσωπικό της, που αριθμεί περίπου 50 υπαλλήλους, θα μετακινηθεί σε άλλο τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να διευρυνθεί το πεδίο «δράσης» της καθώς θα αναλάβει την παροχή τεχνοκρατικών συμβουλών σε οποιαδήποτε χώρα χρειαστεί.

Όπως έχει προγραμματιστεί, ο γερμανός επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ θα αποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας νέο ρόλο. «Το σκεπτικό είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με αντίστοιχες δυσκολίες» δήλωνε στέλεχος της ΕΕ.

Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε ότι «ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους ότι η εντολή της Task Force λήγει και θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλες τις χώρες-μέλη». «Η Ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει επαφή με την Task Force αλλά δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Είναι πολιτικό ζήτημα», δήλωσε έτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.