Δώρο «δημοσιονομικά περιθώρια» έναντι εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προτείνει ο Ρέγκλινγκ

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δώσει «περιορισμένο» δημοσιονομικό χώρο ως επιβράβευση σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεν δυσκολίες αλλά εφαρμόζουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Σε γενικές γραμμές, ένας περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος (capacity) για να αντιμετωπιστούν άνισοι κύκλοι δραστηριότητας μεταξύ χωρών […] μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικής οικονομικής κακουχίας», εκτίμησε ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Μεγάλη Παρασκευή στη Λισαβόνα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι η σύνδεση κάθε χρηματοδοτικής βοήθειας με όρους βελτίωσης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για «βροχερές μέρες», ή ενός ενιαίου μηχανισμού για τη στήριξη των ανέργων. Αν και συμπλήρωσε ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει κάποιο «πολιτικά αποδεκτό» σενάριο που να προβλέπει μεταφορές κεφαλαίων (πχ από το Βορρά προς το Νότο) ή κοινοτικοποίηση του χρέους, και εξήγησε πως οι όποιες κοινές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτούς τους περιορισμούς.

Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρώπη κατά την περίοδο της κρίσης έχουν καταστήσει την Ευρωζώνη πιο ισχυρή, κάτι που φαίνεται στο γεγονός ότι οι αγορές δε δείχνουν κανένα σημάδι εξάπλωσης της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.  Τόνισε ωστόσο πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς χρειάζονται περαιτέρω δράσεις ώστε να «κλειδώσει» η μη αναστρέψιμη φύση του ευρώ.