Την Παρασκευή στο υπουργικό θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού - Ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να γίνει την Παρασκευή.

Το ποσό που θα αποτελέσει τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα θα ανακοινωνόταν σήμερα (27/3) κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο η ματαίωσή του λόγω των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή έδωσαν μια μικρή παράταση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί τελικά την προσεχή Παρασκευή (29/3) στο υπουργικό, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση δηλαδή της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση μομφής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει ήδη υποβάλει την πρότασή της στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως έχουν πει επανειλημμένως αρμόδια κυβερνητικά χείλη, ο νέος κατώτατος θα έχει μπροστά τον αριθμό «8», κάτι που μάλλον ήταν αυτονόητο, δεδομένου ότι σήμερα βρίσκεται στα 780 ευρώ και πρέπει να φτάσει στα 950 ευρώ ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Κατώτατος μισθός: Τα τέσσερα σενάρια και η πιθανή «έκπληξη»

Ωστόσο, πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν συγκεκριμένα σενάρια, αλλά και μια πιθανή «έκπληξη».

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά 5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, οδηγώντας τον κατώτατο στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ παραπάνω από σήμερα.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ, κι αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα πρέπει να ανέβει στα 827 ευρώ.
  • Το τέταρτο σενάριο βάζει τον πήχη της αύξησης στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, επικρατέστερα σενάρια θα πρέπει να θεωρούνται αυτά που προβλέπουν αύξηση 6%-6,5%, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 830 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο-έκπληξη, δηλαδή μιας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης, προς τα επίπεδα των 840 ευρώ, ως αντιστάθμισμα του «παγώματος» ενός έκτακτου επιδόματος το Πάσχα σε οικονομικά ασθενέστερους.

Οι τριετίες και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει τις τριετίες, δηλαδή όσους δικαιούνται προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτή η προσαύξηση αφορούσε μόνο όσους είχαν «κλειδωμένη» προϋπηρεσία το 2012, από φέτος που «ξεπάγωσαν» οι τριετίες, χιλιάδες θα δουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών.

Για παράδειγμα, αν ο νέος κατώτατος ανέβει στα 823 ευρώ, με μία 3ετία διαμορφώνεται στα 905 ευρώ, με δύο 3ετίες ανεβαίνει στα 988 ευρώ και με τρεις 3ετίες στα 1.070 ευρώ. Αν ο νέος κατώτατος διαμορφωθεί στα 831 ευρώ, με την προσαύξηση για μία 3ετία προϋπηρεσίας θα φτάσει στα 914 ευρώ, για δύο 3ετίες στα 848 ευρώ και για τρεις 3ετίες στα 1.080 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και το νέο επίδομα μητρότητας. Ειδικά όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, από τα 479 ευρώ σήμερα, μπορεί να φτάσει τα 510 ευρώ, ενώ είναι υπό διαμόρφωση το νέο πλαίσιο που προβλέπει ανακατανομή του στη διάρκεια της 12μηνης επιδότησης.