Κάτω από το 3,7% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου - Στο 1,51% το εύρος σε σχέση με το γερμανικό

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται πλέον στην 9η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch να προχωρήσει στην αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πάντως, ήδη στην αγορά τείνει να παγιωθεί τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με αποδόσεις χαμηλότερες των ιταλικών (4,1%) και εγγύτερα των ισπανικών (3,3%).

Παρά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαρκώς «υπενθυμίζει» ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν έχει ακόμη κλείσει. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την Πέμπτη (1/6) ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δείχνει ξεκάθαρα ότι επιβραδύνεται ωστόσο όπως είπε «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα».

Για τον λόγο αυτό υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής (αύξησης των επιτοκίων) έχει ολοκληρωθεί μένει όμως ακόμη η τελική ευθεία».

«Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός τους θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (..) Τον περασμένο μήνα κάναμε ήδη (αύξηση κατά) 25 μονάδες βάσης, και έτσι οι 25, νομίζω, είναι η νέα νόρμα», είπε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας.

Μειώθηκε το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, την Πέμπτη 1 Ιουνίου καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,76% από 3,74% που έκλεισε την Τετάρτη (31/5), ενώ νωρίς το απόγευμα υποχώρησε στο 3,69%, έναντι 2,25% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,51%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,073,7 δολάρια από το επίπεδο των 1,0728 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.