ΔΕΣΦΑ: Μειωμένη 5,83% η ετήσια εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα, ακολουθούμενο από τον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία τριάδα), ο οποίος κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (30,37%) των συνολικών εισαγωγών στο ΕΣΜΦΑ.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε ελαφρά κατά 5,83%, αγγίζοντας τις 17,65 Τεραβατώρες (TWh), από 18,74 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Oι εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 1,48 ΤWh, που αντιστοιχεί σε 7,75% της συνολικά διακινηθείσας ποσότητας.

Οι εισαχθείσες στη χώρα ποσότητες φυσικού αερίου από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου ανήλθαν σε ποσοστό 46,57% επί των συνολικών εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 13,88% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, σημαντική παρέμεινε η συνεισφορά του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα), που κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (30,37%) των συνολικών εισαγωγών. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 5,43 TWh LNG από 9 δεξαμενόπλοια προερχόμενα από 4 διαφορετικές χώρες. Σχεδόν το 50% των εν λόγω ποσοτήτων LNG (45,47%) προήλθαν από την Αλγερία, αγγίζοντας τις 2,47 TWh, έναντι 1,48 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ (1,12 TWh), ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος (0,92 TWh) και το Κατάρ (0,91 TWh).

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο που μεταφέρεται από τον αγωγό TAP, κάλυψε το 18,12% των εισαγωγών (3,47 TWh), ενώ οι Κήποι Έβρου (ελληνοτουρκικά σύνορα) κάλυψαν το 4,93% των εισαγωγών (0,95 TWh).

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 52,78% της εγχώριας ζήτησης με 9,31 TWh σε σύνολο 17,65 TWh που καταναλώθηκαν.

Σημαντική αύξηση κατά 650,48%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με CNG, απευθείας συνδεδεμένους στο ΕΣΜΦΑ, που ανήλθε σε 5,44 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30,83% της εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 2,89 ΤWh, καλύπτοντας το 16,38% της συνολικής ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, οι υποδομές του συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access  TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.