Ενεργειακή κρίση: Μεγάλη αναστάτωση με τη μείωση του ωραρίου στα καταστήματα - Το μεσημέρι ανακοίνωση Γεωργιάδη, μετά τη συνάντηση με εμπόρους

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει πολιτεία, επαγγελματίες και μεμονωμένα τους πολίτες να πάρουν μέτρα εξοικονόμησης για να αντιμετωπίσουν το κύμα αυξήσεων που πυροδοτήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες του κλάδου του εμπορίου συζήτησαν και συζητούν το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά.

Ήδη, σχετική πρωτοβουλία έχει λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, προτείνοντας στα μέλη του – καταστηματάρχες της πόλης να κλείνουν τα μαγαζιά τους δύο ώρες νωρίτερα, καθημερινά.

Συγκεκριμένα, προτείνει το εξής ωράριο από 10 Οκτωβρίου:

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
Τρίτη: 10:00 έως 19:00
Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% – 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Ανάλογες πρωτοβουλίες συζητούν και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι, με τον μεγαλύτερο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, να συζητάει ανοιχτά το θέμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έχει ήδη ταχθεί ανοικτά υπέρ του μέτρου αυτού. Προτείνει την καθολική εφαρμογή του, ζητώντας όμως να ληφθεί κεντρική κυβερνητική απόφαση επ’ αυτού (με Υπουργική Απόφαση) και να μην αφεθεί το μέτρο στην εθελοντική εφαρμογή του, καθώς κάτι τέτοιο ίσως δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και, άρα, μεγαλύτερα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, οι έμποροι ζητούν να κλείνουν τα καταστήματα νωρίτερα, λόγω ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους εργαζόμενους σε αυτά, για το 2ωρο.

Αρνητική η κυβέρνηση σε μείωση ωραρίου
Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θεσπιστεί τέτοιο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού. Μετά τη συνάντηση με τους εμπόρους αναμένεται δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα διαψεύσει την ανάληψη σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Σήμερα, πάντως, υπάρχει για το μεσημέρι προγραμματισμένη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ των φορέων των εμπόρων και του Άδωνι Γεωργιάδη, και αναμένεται να συζητηθεί κι αυτό το θέμα. Επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε πως η συζήτηση για το μειωμένο ωράριο τώρα ανοίγει.

Καφούνης: Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο, αν δηλαδή τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9, όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε ο κ. Καφούνης. Επισήμανε πως, αν και το αίτημα συζητείται για περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ, αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο, είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Να μη δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με Υπουργική Απόφαση και να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, διαφορετικά θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μείωση στην κατανάλωση, άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μια παρέμβαση» συμπλήρωσε.

«Το μέτρο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη ισχύ»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζομένους ίδιες ώρες. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».