ΔΝΤ: Θετική η Έκθεση για την Ελλάδα, αυξημένο το ρίσκο των προβλέψεων

«Αξιέπαινη πρόοδο» της οικονομίας με άνοδο του ΑΕΠ 3,5% φέτος, και συστάσεις πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι 2% του ΑΕΠ έως το 2027 καταγράφει η δήλωση του ΔΝΤ μετά τις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά ενόψει της Έκθεσής του για την ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο έχει επί της παρούσης ως βασικό σενάριο τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 4,5% φέτος και στο 1,9% μεσοπρόθεσμα. Παραδέχεται ωστόσο ότι αυτή η πρόβλεψη ενέχει σοβαρούς κινδύνους προς τα πάνω και αναμένεται νέα εκτίμηση στις εαρινές προβλέψεις του. Επισημαίνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας θα πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη τονίζοντας ότι για φέτος το πρωτογενές έλλειμμα δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 2%.

Το ΔΝΤ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού, πάγωμα περικοπών, αλλά και αυξήσεων στο δημόσιο τομέα. Επισημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία θα πρέπει σταδιακά να καταργηθούν, με παράλληλη εφαρμογή μέτρων στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας που «θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες».

Σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης προτείνει είτε να καταργηθεί και στο και δημόσιο τομέα είτε να χρηματοδοτηθεί πλήρως.

Στο τραπεζικό πεδίο απευθύνει εύσημα για την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά αναφέρει πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις και από νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.