Τίτλοι ιδιοκτησίας καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου σε χιλιάδες ιδιώτες

Οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας, έναντι τιμήματος, θα μπορούν να αποκτήσουν φέτος 90.000 ιδιοκτήτες καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

Πρόκειται για μια υπόθεση, αυτή της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων από χιλιάδες ιδιώτες που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες και παρότι ψηφίστηκαν κατά καιρούς σχετικά νομοθετήματα στην πράξη δεν προχώρησε το οτιδήποτε προκειμένου να δοθεί μια τελική λύση που να ικανοποιεί από τη μιά το δημόσιο και από την άλλη τους καταπατητές που διεκδικούν στα δικαστήρια την κυριότητα των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων.

Η υπόθεση αφορά περίπου 90.000 ανταλλάξιμα (δηλαδή καταπατημένα) κτήματα ή εκτάσεις του δημοσίου που κατέχουν αυθαίρετα επί πολλά χρόνια οι ιδιώτες και για τα οποία το προσεχές δίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει με νομοθετική ρύθμιση να τακτοποιηθούν παραχωρώντας οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στους καταπατητές τους, υπό την προυπόθεση ότι θα καταβάλλουν ένα εύλογο χρηματικό τίμημα στο κράτος.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τα 90.000 καταπατημένα ακίνητα ή αγροτεμάχια, τα οποία έχουν καταμετρηθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι να εντοπιστούν με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου ακινήτων αλλά και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και τυχόν άλλα κτήματα που δεν είναι καταγεγραμμένα παρότι ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε κι αυτά να υπαχθούν, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, σε τακτοποίηση με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους τους πληρώνοντας κι αυτοί ένα εύλογο ποσό στο δημόσιο.

Μέσω αυτής της ρύθμισης το δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 14.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει και το κεφάλαιο μιας στρεβλής και αυθαίρετης κατάστασης που δεν περιποιεί τιμή στο δημόσιο μιας και η παράνομη κατοχή δημοσίων εκτάσεων έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τον κρατικό Προυπολογισμό ,και να μην προστατεύεται η κοινόχρηστη περιουσία του.

Από την άλλη στόχος του υπουργείου Οικονομικων είναι να δοθεί ένα τέλος στις νομικές διεκδικήσεις που προβάλλουν από το δημόσιο αρκετοί καταπατητές μέσω των δικαστηρίων προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι αυθαιρετούχοι των δημοσίων εκτάσεων θα αποκτήσουν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εκτάσεις του δημοσίου πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και ανάλογα και με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.Οσο μικρότερος είναι ο χρόνος της καταπάτησης ενός ακινήτου το τίμημα θα μειώνεται παρέχοντας ένα είδος έκπτωσης στον καταπατητή.

Παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (ανάπηροι, ευάλωτες ομάδες κλπ) για όσους κατέχουν ακίνητα του δημοσίου στα οποία ανεγέρθηκε για βιοποριστικούς λόγους πρώτη κατοικία.

Για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.