Πόσα χρήματα γλιτώνουμε με το νέο αφορολόγητο στη γονική παροχή - Παραδείγματα & Πίνακας

Το νέο πλαίσιο για το αφορολόγητο στη γονική παροχή, δίνει μία σημαντική «ανάσα» στις οικογένειες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ, το οποίο -πέραν της γονικής παροχής- αφορά και τις δωρεές και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. «Είναι ένα θετικό μέτρο και για τα μικρά και για τα μεγάλα ποσά» εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα ίσχυε το αφορολόγητο μόνο για τις 150.000 ευρώ. «Ήταν αντικίνητρο (σ.σ. για τις μεταβιβάσεις) γιατί δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν» προσέθεσε.

Με το ισχύον καθεστώς, για ένα ακίνητο 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1.500 ευρώ. «Αν είχε ένα σπίτι και ένα εξοχικό και ήθελε να το μεταβιβάσει, τότε σίγουρα θα έφταναν τις 400.000 ευρώ και θα έπρεπε να πληρώσει γύρω στις 6.500 ευρώ. Σήμερα, με το αφορολόγητο στις 800.000 ευρώ, όλοι μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις» σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πίνακας για τη γονική παροχή

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/forologikoi-syntelestes.jpg.webp?itok=Sq1NZzib

Πόσα χρήματα γλιτώνουν οι πολίτες με το αφορολόγητο από τη γονική παροχή

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι λόγω και των αλλαγών που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες από 1η Ιανουαρίου 2022, πολλοί πολίτες θα τρέξουν για να κάνουν τις μεταβιβάσεις τους με τις παλαιές αξίες.

Ακολουθούν τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε η ΕΡΤ για να δείξει πόσα χρήματα γλιτώνουμε με το νέο αφορολόγητο στη γονική παροχή:

  • Για μεταβίβαση ενός διαμερίσματος από τον γονέα στο τέκνο, αξίας 300.001 ευρώ, έπρεπε να πληρωθεί φόρος γονικής παροχής ύψους 15.000 ευρώ. Πλέον η συγκεκριμένη γονική δωρεά θα είναι αφορολόγητη.
  • Για μεταβίβαση μέσω γονικής παροχής περιουσίας συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 16.500 ευρώ. Στο εξής ο φόρος θα είναι μηδενικός.
  • Για δωρεά 800.000 ευρώ από γονέα σε παιδί έχει σήμερα αυτοτελή φορολόγηση 10%, δηλαδή 80.000 ευρώ, ενώ στο εξής θα είναι μηδενικός ο φόρος.
  • Το μέτρο αφορά σε γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο φορολογικός χάρτης ξαναγράφεται – Οι αλλαγές που έρχονται