Εφορία: Σε 60 δόσεις τα κορονοχρέη - Δεύτερη ευκαιρία για την πάγια ρύθμιση

Το πιθανότερο την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών η τελική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που συσσωρεύτηκαν την 15μηνη περίοδο της πανδημίας από πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα την περίοδο Μάρτιος 2020-Μάιος 2021.

Η συνέντευξη του Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ στην οποία δήλωσε πως θα μελετηθεί προσεκτικά και με ανοιχτό μυαλό η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το χρέος που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά με τέτοιο τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα» άναψε εμμέσως πλην σαφώς το “πράσινο φως “από τους θεσμούς για την εκπόνιση της ρύθμισης από την Κυβέρνηση.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η τελική συμφωνία θεσμών και Κυβέρνησης θα προβλέπει την αποπληρωμή των κορονοχρεών (περίπου 2-2,5 δισ ευρώ )το πολύ σε έως 60 έντοκες δόσεις, παρότι η Κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις ,δηλαδή σε 6 χρόνια και αυτό προκεμένου ιδιώτες και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τα χρέη χωρίς τον βραχνά να βρεθούν στο “κόκκινο’” μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν τις υπόλοιπες προσωπικές και επαγγελματικές τους ανάγκες.

Κι αυτό εάν αναλογιστεί κανείς ότι το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (δηλαδή τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2021) ανέρχονται σε 2,901 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να φτάνουν τα 3,9 εκατομμύρια.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των κορονοχρεών στην εφορία από τις αρχές του 2022 ,εκ των οποίων οι πρώτες 24 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκες και οι υπόλοιπες έντοκες (με επιτόκιο 2,5% ),ενώ ο τελικός αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο κάθε οφειλέτης θα συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια..

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

  •  Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας υπό την προυπόθεση ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 όσοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 όσου βρίσκονταν στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις.

Τέλος οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία για τις οποίες δόθηκε παράταση στην πληρωμή τους από το κράτος την περίοδο της πανδημίας η ανεστάλη η είσπραξή τους το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020-Ιούνιο του 2021 ,έχει προβλεφθεί ότι θα εξοφληθούν μετά το πέρας των ρυθμίσεων.