Γραμμή 4 του Metro: Υπογράφεται η σύμβαση για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα

Στις επτά και μισή το απόγευμα σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, υπογράφεται  η σύμβαση για τη Γραμμή 4 του μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 19:30, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι, για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του μετρό, στην Αθήνα.

Μέσα στο Καλοκαίρι στήνονται τα πρώτα εργοτάξια

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα πρώτα εργοτάξια της Γραμμής 4, που θα πιάσουν «δουλειά» το καλοκαίρι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, θα είναι στην Κατεχάκη, στο Άλσος Βεΐκου, στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι.

Η νέα γραμμή θα περιλαμβάνει 15 νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ήστ, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή.

Η Γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης, στην Ακαδημία, με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2, και στον Ευαγγελισμό, με τη Γραμμή 3.

Η χρηματοδότηση του έργου

Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη του έργου κυμαίνεται περίπου στο 1,6 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μάλιστα εξετάζεται η εφαρμογή ενός νέου χρηματοδοτικού μοντέλου ΒΙΜ (Building Information Modeling), που ενισχύεται από την Κομισιόν και αποτελεί μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το υπουργείο Υποδομών προετοιμάζει την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, που θα «τρέξει» τη νέα ψηφιακή μέθοδο κατασκευής.