Εφαρμογή που δείχνει τις αντικειμενικές αξίες: Δείτε τι ισχύει για την περιοχή σας

Μία ειδική πλατφόρμα ανάρτησε το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία οι πολίτες, θα μπορούν να εξερευνούν και να βρίσκουν  την τιμή ζώνης των ακινήτων που τους αφορούν, ή τους ενδιαφέρουν και τα οποία βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών ανά περιοχή.

Στη συνέχεια θα μπορούν να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου που χρησιμοποιείται για την μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης ή γονικής παροχής.

Ωστόσο δεν θα μπορούν να υπολογίσουν την αξία με την οποία βγαίνει και ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.

https://i0.wp.com/www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/platforma-antikimenikes.jpg.webp?w=1170&ssl=1

Μπορείτε να συνδεθείτε άμεσα με την πλατφόρμα ΕΔΩ, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ακόλουθες εξειδικευμένες οδηγίες τις οποίες συνέταξε η ΠΟΜΙΔΑ:

Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού τετράγωνου κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία η οποία αφορά είτε στο 2018, είτε στο 2021.

Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά.

Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και θα ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.