ΑΑΔΕ: Καταργούνται οι δηλώσεις ΦΠΑ - Χορήγηση ΑΦΜ με ηλεκτρονικό τρόπο

Σε 4 βασικές και σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες για επιχειρήσεις και φορολογούμενους (εκτός των 80 που ήδη εφαρμόζονται) προχωρεί εντός του 2021 η ΑΑΔΕ σύμφωνα με ανακοινώσεις του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή οι οποίες, όπως δήλωσε, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τις εξής 4 καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες.

1)την κατάργηση της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες , καθώς εντός του 2021 καθιερώνεται η ψηφιακή έκδοση και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των φορολογικών παραστατικών μέσω της εφαρμογής myData. Στη συνέχεια με βάση τα παραστατικά που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά η ΑΑΔΕ θα προ συμπληρώνει τις δηλώσεις ΦΠΑ.

2)τη χορήγηση ΑΦΜ σε πάνω από 130.000 νέους φορολογούμενους με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εφορίες και την υποβολή δικαιολογητικών.
3) άμεση έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

4) δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταβάλουν τον κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) μέσω του taxis.

«Μόνο με το ήμισυ του προσωπικού μας καταφέραμε πέρυσι, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, να μειώσουμε χάρις στις ψηφιακές μας εφαρμογές τις επισκέψεις 1,8 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα γκισέ των εφοριών και των τελωνείων.

Παράλληλα χορηγήσαμε δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, όπως για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και εφαρμογή για τους κατόχους οχημάτων που επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε ακινησία του οχήματός τους χωρίς την κατάθεση των πινακίδων τους στις εφορίες.