Nέες αγωνίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γεννά το νέο κλείσιμο της αγοράς στην Αττική για το επόμενο 20ήμερο, με τους ιθύνοντες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να δώσουν λύσεις.
Πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, αγωνιούν ακόμη περισσότερο ενώ εδώ και αρκετό καιρό αρμόδιοι παράγοντες και επαγγελματίες όλων των κλάδων, είχαν επισημάνει ότι μία τέτοια εξέλιξη ήταν απολύτως απευκτέα.
Στα 3 δις τον μήνα το κόστος
Το καθολικό κλείσιμο της αγοράς , σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εφόσον υπολογισθούν οι επιπλέον δαπάνες και η σημαντική υστέρηση εσόδων, σημαίνει μηνιαίο κόστος πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, με τα τρέχοντα μέτρα, το κόστος αποτιμάτο σε 2,5 δις ευρώ τον μήνα, και μαζί με τα καθολικό κλείσιμο της Αττικής, ανεβαίνει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στα 3 δις. Σημειώνεται εδώ ότι το λεκανοπέδιο αποδίδει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Τι φοβάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Εφόσον παραταθεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων για περισσότερο από ένα, επιπλέον, μήνα τότε το κόστος, που σήμερα είναι διαχειρίσιμο, θα είναι δυσβάστακτο.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να αναθεωρηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα ποσά που θα αντληθούν, από το αποθεματικό των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου από την εσωτερική και τις διεθνείς αγορές για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου για το 2021.
Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης – Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν με νόημα ότι με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα έχει δεσμευθεί περίπου το 80% των πόρων που είχαν προϋπολογιστεί για τη στήριξη της οικονομίας. Συνολικά είχαν προϋπολογιστεί περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ο λογαριασμός μέχρι το τέλος Μαρτίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει ανέβει περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που τώρα πρέπει να αναθεωρηθούν, ο κρατικός προϋπολογισμός θα είχε σημαντική επιβάρυνση το πρώτο τρίμηνο, αλλά στη συνέχεια θα άνοιγε η αγορά και θα άρχιζε η τουριστική σεζόν, με αποτέλεσμα να αρχίσει η ροή εσόδων προς τα δημόσια ταμεία. Όμως οι εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο ανατρέπουν τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Ήδη, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές και πριν ανακοινωθεί το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αγοράς στην Αττική, ο κ. Σταϊκούρας έχουν επιπλέον μηνιαίο κόστος περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, λόγω του περιορισμού των καταστημάτων λιανικής σε πωλήσεις μόνο με click away καθώς και στην επιδότηση των ενοικίων.
Στο 1,5 δισεκατομμύριο ο 6ος & ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, σπάζει σε δύο, ώστε να καλυφθούν απώλειες του Ιανουαρίου της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά η 6η και η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φθάσουν πια στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για maximum δαπάνη ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων για την 6η φάση θα αρχίσει στα μέσα του μήνα και οι ενισχύσεις θα δοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Επειδή αφορούν μόνο έναν μήνα, τον Ιανουάριο 2021, το κατώτατο όριο ενίσχυσης, για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο στις 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την μείωση του τζίρου τους.
Για τις επιχειρήσεις της εστίασης η ενίσχυση θα είναι από 1.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Όπως και στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής , το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέα, υπό τον όρο της διατήρησης των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα είναι ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογισθούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6η φάση. Η καταβολή της ενίσχυσης αναμένεται να γίνει στο τέλος Απριλίου.