Lockdown 2,5 εβδομάδων στην Αττική: Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη

Σήμερα Τετάρτη στις 10:00 οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των νέων μέτρων.

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα ανακοινώσει την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική που θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 της Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ανακοινώσεις θα κάνουν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης.

Στο πλαίσιο του νέου ολικού lockdown των 2,5 εβδομάδων για την Αττική, αναμένεται να επανέλθει η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα στο οποίο θα οριστεί η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εργαζομένων ανά υπηρεσία, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα προσεγγίζουν το 70% του προσωπικού.

Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα και τήρησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν τηρείται σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά και ποια κλειστά

Από τις έξι το πρωί της Πέμπτης κλείνουν:

  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Κέντρα πεντικιούρ-μανικιούρ
  • Βιβλιοπωλεία

Όσον αφορά στα ανθοπωλεία τελικά θα είναι ανοιχτά με τη μέθοδο του click inside για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου. Με ραντεβού δηλαδή.

Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά και με κανονική λειτουργία στο lockdown

  • Super Market
  • Mini Market
  • Φούρνοι
  • Ζαχαροπλαστεία
  • Μανάβικα
  • Κρεοπωλεία
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Φαρμακεία
  • Βενζινάδικα
  • Περίπτερα
  • Λαϊκές αγορές
  • Επισκευές κινητών και ηλεκτρονικώνυπολογιστών
  • Pet Shop
  • Ισχύουν Take Away και υπηρεσίες Delivery

Σχολεία και τηλεκπαίδευση

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και έως τις 28 Φεβρουαρίου όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως.

Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Αυτό σημαίνει πως νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, τα οποία είχαν ανοίξει, θα κλείσουν όπως και τα Λύκεια και οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας – Παραμένει η απαγόρευση από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – Ισχύει η απαγόρευση 21:00 με 05:00 τις καθημερινές

Μεγάλη σημασία δίνουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση στο θέμα της κινητικότητας των πολιτών, καθώς θεωρείται πως ευθύνεται για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Γι αυτό και θα υπάρξουν ακόμα πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα.

Το ωράριο απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα έως Παρασκευή θα παραμένει το ίδιο.

Δηλαδή θα ξεκινάει από τις 9 το βράδυ και θα σταματάει στις το επόμενο πρωί στις 5. Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από 6 το απόγευμα και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο συρτάρι με τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοίού παραμένουν.

Την απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις έξι το απόγευμα και τις καθημερινές, καθώς και η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εκτός και αν η επιδημιολογικά κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Ο κ.Χαρδαλιάς αναμένεται να δώσει και διευκρινίσεις σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 6 με sms στο 13033 μετά και τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη στον ΑΝΤ1. «Εμείς παροτρύνουμε τους πάντες ότι σ’ αυτή τη φάση χρειάζεται μεγάλη προσωπική πειθαρχία. Είναι πολύ σημαντικό τώρα ο καθένας να δείξει την ατομική του ευθύνη. Φαντάζομαι κανείς δεν παίρνει το κατοικίδιό του με το αυτοκίνητο και πάει 20 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας». Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι θα ισχύει με τη σωματική άσκηση και αν θα μπορούν οι πολίτες να μεταβαίνουν σε μακρινές από τον τόπο κατοικίας τους αποστάσεις.

Σωματική άσκηση και βόλτα με το κατοικίδιό μας, μόνο στην περιοχή της διαμονής μας

Βάσει πληροφοριών οι εκκλησίες θα λειτουργούν με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων, ενώ η ατομική άθληση θα περιοριστεί κοντά στον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός 6 δηλαδή, που στέλνουμε στο 13033, για σωματική άσκηση, ή βόλτα κατοικίδιου, δεν θα είναι αποδεκτό σε περίπτωση ελέγχου, να έχει σταλεί για να πάρουμε το όχημά μας και να μεταβούμε σε άλλη περιοχή για βόλτα, περπάτημα, ή τρέξιμο.

Θα πρέπει να περιοριζόμαστε σε βόλτα πλησίον της μόνιμης κατοικίας μας. Οι έλεγχοι σημειώνεται πως θα είναι περισσότερο εντατικοί και αυστηροί.