Μείωση ή και διαγραφή ΕΝΦΙΑ για 2 εκατ. ιδιοκτήτες - Σε ποιους αφορά

Τι θα αλλάξει με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Αναπροσαρμογή στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους των ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζει ο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο όλων εκείνων που προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο, εντάσσονται βεβαίως και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τις δαπάνες που απαιτούνται για την κάλυψη υποχρεώσεων που δημιουργούνται από τα νέα μέτρα, αλλά και με τα έσοδα που λόγω της μερικής λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης.

Πολλοί επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και οι προβλέψεις είναι ότι και το 2021 η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι το 2021, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των χαμηλότερων εισοδημάτων που θα δηλωθούν, περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, περίπου 1,22 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στην ακίνητη περιουσίας τους.

Τα ετήσια εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών ήταν μικρότερα από τα όρια εισοδήματος που προβλέπει η νομοθεσία για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2021 οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθούν, με βάση τα εισοδήματα του 2020, τα οποία θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες  εκτιμούν ότι   ο αριθμός των φορολογουμένων που θα είναι δικαιούχοι μείωσης ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα  αυξηθεί σημαντικά αφού λόγω των δύο περιόδων της καραντίνας αλλά και της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας τους καλοκαιρινούς μήνες , πολλοί φορολογούμενοι υπέστησαν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων λόγω αναστολών στη λειτουργία των ατομικών επιχειρήσεών τους ή λόγω αναστολών στις συμβάσεις εργασίας τους.

Ποιοι θα πληρώσουν μόνον το 50% του ΕΝΦΙΑ

Για να λάβει ένας φορολογούμενος έκπτωση 50% θα πρέπει:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
  •  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών

Στο συνολικό κάδρο, πάντως, οι εξελίξεις στην οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για την επόμενη χρονιά, αφού τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ –μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%-, πρέπει να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές εξελίξεις και να υπάρχουν τα ανάλογα περιθώρια.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει μειώσει τον  ΕΝΦΙΑ 22% μεσοσταθμικά.  Σε κάθε περίπτωση στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν νέες αντικειμενικές τιμές, στα ακίνητα και σε ορισμένες περιοχές, παρά την κατάσταση που επικρατεί, ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη  προτείνεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.