Νέα μέτρα ΥΠΟΙΚ: Δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας & πλήρης απαλλαγή ενοικίου τον Μάρτιο

Νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας: Δύο νέοι κύκλοι Επιστρεπτέας και απαλλαγή ενοικίου για τον Μάρτιο.

Πέντε νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε:

Ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σπάει σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά στον Ιανουάριο με αιτήσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να γίνουν πληρωμές Μάρτιο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για κλάδους που δεν είναι κλειστοί είναι 500 ευρώ. Οι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα πάρουν 500-1.000 ευρώ.

Για την εστίαση το κατώτατο ποσό είναι 1.000 ευρώ όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για όσες έχουν 1-5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Επίσης, ο 7ος Κύκλος θα αφορά την απώλεια τριμήνου και θα συνυπολογιστούν τα ποσά του επόμενου κύκλου. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε, μάλιστα, ότι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για τις κλειστές εταιρείες τον Φεβρουάριο, ενώ η συνολική χρηματοδότηση φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

  • Όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή όπως επιχειρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα για τον μήνα Μάρτιο και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Με το 80% του μηνιαίου μισθώματος θα αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες με το 60% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης ισχύει η μείωση ενοικίου 40% για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το μέτρο αφορά και παιδιά που σπουδάζουν.
  • Στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταβλήθηκαν ήδη 19,3 εκατ. για το Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν συμψηφισμοί που σχετίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου θα πληρωθεί ο Δεκέμβριος και σχεδιάζεται να πληρωθεί ο Ιανουάριος στις αρχές Μαρτίου.
  • Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ, σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους ως 30 Σεπτεμβρίου 2021.
  • Ανοίγει η πλατφόρμα για διόρθωση του ΦΠΑ για να μπορούν και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ΟΠΑΠ να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.
  • Μέχρι αύριο 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν δηλώσει το IBAN θα μπορούν να το κάνουν και η πίστωση του ποσού θα γίνει αύριο το απόγευμα.

Στα 5,9 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης

Στο ύψος των 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το α’ τρίμηνο εφέτος το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς πλέον το μηνιαίο κόστος στην οικονομία από την υγειονομική κρίση διαμορφώνεται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ λόγω των αποφάσεων των δύο τελευταίων εβδομάδων για τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, υπάρχει ένα επιπλέον μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι: «Το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, όμως οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι», ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι και το λιανεμπόριο θα απαλλαγεί τον Μάρτιο από την υποχρέωση πληρωμής ενοικίου, πως θα παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, στις μεταφορές και στον τουρισμό, και προανήγγειλε δύο ακόμη κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής» (τον 6ο και 7ο) συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.