Στα σκαριά νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων & επιχειρήσεων, εν όψει lockdown

Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις Φθινοπωρινές της προβλέψεις, για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας.

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Βασικό γίνεται πλέον, το δυσμενές σενάριο, για την οικονομία της Ευρώπης»

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «το δυσμενές σενάριο γίνεται πλέον βασικό». Και συνεπώς θα προβλεφθεί ένα άλλο «δυσμενές σενάριο» που, στη συνέχεια, μπορεί κι αυτό να καταστεί το «βασικό» για τα όσα θα βιώσει μετά 2-3 μήνες η Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ύφεσης φέτος ενώ χαμηλότερη αναμένεται να είναι και η ανάκαμψη για το 2021. Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, όχι μόνο εκτίμησε ότι η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 αλλά και ότι θα υπάρξουν χώρες των οποίων το ΑΕΠ ούτε το 2022 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Στον αέρα το Προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού

Είναι σαφές βέβαια πλέον, πως με αυτές τις συγκυρίες, στον αέρα βρίσκεται έτσι ξαφνικά και το Προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που υπέβαλαν πριν 3 εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Με τα νέα δεδομένα, η Εισηγητική Έκθεση του νέου Προϋπολογισμού που σε περίπου 15 ημέρες μας θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών  αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική σε όψη και προβλέψεις, σε σχέση με το Προσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν ακριβώς ένα μήνα στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ύφεση θα είναι υψηλότερη από 8,2% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για φέτος όπως και το έλλειμμα. Παράλληλα, υπό αναθεώρηση τίθενται και οι εκτιμήσεις για το 2021.

Νέα μέτρα στήριξης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν απέκλεισε νέα μέτρα στήριξης εάν αυτό απαιτηθεί. Εξήγησε μάλιστα πως ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια εργαλεία που τώρα εφαρμόζονται, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς είναι δομημένα έτσι, ώστε το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα αυξάνεται αν τα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερη πτώση τζίρου. Δεν απέκλεισε μάλιστα περαιτέρω παράταση του επιδόματος ανεργίας και άλλων πρωτοβουλιών και για μεγαλύτερο διάστημα αν χρειασθεί.

Χρήστος Σταϊκούρας: Σε τέσσερις άξονες τα μέτρα στήριξης

Στο τετράπτυχο επέκταση, διεύρυνση, εμπλουτισμός και ενίσχυση των μέτρων στήριξης προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να στηριχθεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, εν όψει του αναμενόμενου νέου lockdown.

Τέσσερις άξονες

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και θα ανακοινωθούν και σήμερα έχουν ως οδηγό τέσσερις άξονες: τον εργαζόμενο, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και τη μείωση των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι θα υπάρχουν νέες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν:

  • Τους εργαζόμενους επιχείρησης που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς
  • Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.
  • Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και
  • Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.

“Υπάρχουν τα ταμιακά διαθέσιμα”

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες ότι αυτά καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και για το σενάριο παράτασης των περιορισμών για αρκετό χρονικό διάστημα και το 2021.

Σταθερά στα 37 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Παράλληλα ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι 37 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. «Γεμίζουμε το ταμείο και τα δίνουμε στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου οι υποχρεώσεις.

Σχεδιάζονται ανακοινώσεις

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νέο πακέτο ενίσχυσης των παρεμβάσεων των 2,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε πως σχεδιάζονται ανακοινώσεις. «Αν χρειασθεί και όσο χρειασθεί θα λαμβάνουμε δημοσιονομικά μέτρα» ανέφερε απαντώντας σε ένα ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης, ενώ σε πιο απαισιόδοξο τόνο, παραδέχθηκε πως μεγαλώνει η ύφεση του 2020 και πως σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο νέος προϋπολογισμός.