«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Οι επιδοτήσεις ανά περιοχή & πότε ξεκινάει για Αθήνα & Θεσσαλονίκη (Πίνακες)

Βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, οι προετοιμασίες για την εκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Με το εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν έως και κατά 85%, με ανώτατο ποσό τις 50.000 ευρώ, 10 τύποι αναβαθμίσεων κατοικίας.

Τα κριτήρια για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι εισοδηματικά και το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης είναι 55%, ενώ το ΥΠΕΝ έχει διευκρινίσει, πως ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων θα μείνει εκτός, καθώς θα υπαχθεί σε επόμενο κύκλο του προγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως προανήγγειλε το ΥΠΕΝ, πρόκειται να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων ανά Περιφέρεια:

Πίνακας για τις ημερομηνίες του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Πίνακας για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Πηγή πίνακα: ΥΠΕΝ

Χατζηδάκης: Ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως το χαρακτήρισε, είπε:

«Η προδημοσίευση του οδηγού του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σήμερα δείχνει ότι μπαίνουμε στην γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ.Το γνωστό σε όλους «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε με τον Κωστή Μουσουρούλη το 2009, μετατρέπεται σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Απαντά στην αυξημένη έμφαση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατομμυρίων ευρώ (υπενθυμίζω ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δις. ευρώ).

Πίνακας για το εξοικονομώ - αυτονομώ και τα ποσά ανα περιφέρεια

Πηγή πίνακα: ΥΠΕΝ

Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, με καίρια την  παράμετρο της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις, τόσο για την παραγωγή, όσο και για την αποθήκευση ενέργειας.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα εξοικονόμησης από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερομένους, με νέες αιτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έως και το 2023 θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διασφαλίσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση, μια πράσινη πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό κλάδο», κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας.

Οδηγίες μέσω Helpdesk για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναρτά σήμερα στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr) τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα

Στόχος όπως επισημαίνει το iefimerida.gr, είναι να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους, να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προαναφέρθηκε να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.