Οι έξι κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ελπίζεται ότι θα κατανεμηθούν τελικά στη χώρα μας. Το πλαίσιο βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή), σε 6 κατευθύνσεις, για την εξειδίκευση των οποίων θα δημιουργηθούν αντίστοιχες υποομάδες:

  • Περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός.
  • Πράσινη ανάπτυξη.
  • Ενίσχυση υποδομών.
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή.
  • Έξυπνη επιχειρηματικότητα που αφορά κυρίως την καινοτομία στην παραγωγή.

Η κατάρτιση της πρότασης  θα είναι σύνθετη, καθώς το πρόγραμμα που θα συνταχθεί και θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνδυάζεται και να μην αλληλοεπικαλύπτεται με το νέο ΕΣΠΑ (από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν άλλα 19 δισ. ευρώ).

Πέραν της παραπάνω κρίσιμης προϋπόθεσης, θα  πρέπει να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες για την ανάκαμψη της χώρας και να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί, κάτι που κανονικά πρέπει να αφήνει ξάγρυπνους όσους το σχεδιάζουν στην προεδρία της κυβέρνησης και στην Επιτροπή Πισσαρίδη.

Κι αυτό γιατί στο παρελθόν, τα μεγάλα σχέδια που αποτυπώνονταν στα χαρτιά κατέληγαν σε χαμηλή απορροφητικότητα και άρον άρον ανασχεδιασμούς και κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η ιδέα που κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο αυτό είναι να ξεκινάει το πρόγραμμα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων και να μεταθέτει προς το τέλος του τα μεγάλα έργα υποδομής που χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης.

«Θα υποβάλουμε ένα τριετές σχέδιο. Δεν θα είναι άλλο ένα ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομής, αλλά θέλουμε να αφορά και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σκοπεύαμε να εφαρμόσουμε, αλλά ο κοροναϊός μάς στέρησε τα δημοσιονομικά περιθώρια», αναφέρει πηγή που συμμετέχει στον σχεδιασμό.