Στη Γερμανική προεδρία, τον Ιούλιο παραπέμπονται οι αποφάσεις για το "χρυσό πακέτο" της Κομισιόν

“Μία πρώτη συζήτηση” – αλλά όχι αποφάσεις – πάνω στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται σήμερα Παρασκευή, στις 11:00, στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένη πηγή, “δεν περιμένουμε σήμερα κάτι ουσιώδες, πέραν της διατύπωσης των θέσεων των 27 ηγετών, μέσα από παράλληλους μονόλογους“.

Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως τόνισε και στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Τετάρτη-, θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου.

Έτσι τα σπουδαία αναβάλλονται για την επόμενη Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούλιο, όταν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει αναλάβει η Γερμανία η οποία θα έχει τις προϋποθέσεις να κατευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην υλοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν, έστω και με μικρές παραλλαγές.

Στη σύνοδο εκείνη επενδύει κυρίως η Ελλάδα με δεδομένη τη Γαλλογερμανική θέση για ουσιώση ενίσχυση των χωρών του Νότου και την κοινή στήριξη Μέρκελ – Μακρόν του σχεδίου της Κομισιόν.

“Μασάζ” Μητσοτάκη στη Μέρκελ

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – που έχει αναλάβει προσωπικά το σημαντικό αυτό για τη χώρα project – επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ υποστηρίζοντας σθεναρά τις ελληνικές θέσεις και ζητώντας τις καλές της υπηρεσίες στη Γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με το economico.gr στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι το πακέτο της Κομισιόν “θα περάσει παρά τις αντιρρήσεις πολλών χωρών, κυρίως του Βορρά”. Θυμίζουμε ότι το “πακέτο” αυτό προβλέπει 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 250 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια, με αύξηση των κοινοτικών πόρων (στον προϋπολογισμό) και δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με δανεισμό από τις αγορές.

Οι προσδοκίες

Από το πακέτο αυτό η Ελλάδα προσδοκά ένα σημαντικό ποσόν, αν όχι στο ύψος των 32 δισ, που προκύπτει από την πρόταση της Κομισιόν, τουλάχιστον όμως κάτι μεταξύ 25 και 28 δισ. ευρώ, που ενδεχομένως καταλήξει μετά τους πιθανούς συμβιβασμούς στις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαίκού Συμβουλίου.

Τα ποσά αυτά θα δοθούν χωρίς προϋποθέσεις μνημονίου και θα αποτελέσουν πραγματικά ανάσα για την οικονομία.

Έως την εκταμίευση αυτών των ποσών – πιθανότατα απο το 2021 – η χώρα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα, μέσα από τη διαχείριση των ιδίων πόρων, τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει και θα συγκεντρώσει από την έκδοση ομολόγων και τις αποφασισμένες εκταμιεύσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές πηγές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το 2020 δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας, ο Προϋπολoγισμός θα βγεί και η κυβερνητική πολιτική θα υλοποιηθεί.

Τι προβλέπουν Πάολο Τζεντιλόνι και Σαρλ Μισέλ

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, ωστόσο, όπως εκτίμησε, «ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», την οποία χαρακτήρισε «ενδιάμεσο σταθμό, για να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Και ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος».

Την ανάγκη για μια συμφωνία το συντομότερο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους 27 ενόψει της σημερινής συνόδου Κορυφής. Ο Μισέλ ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Παράλληλα, εστίασε στην ατζέντα της Συνόδου, στην οποία το βασικό θέμα θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης. «Είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουμε το πακέτο από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Μαϊου», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι «στο συμβούλιο έχει γίνει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστεί το έδαφος και τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν το πακέτο σε βάθος».

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για πολυπλοκότητα των προτάσεων υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος «θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία συμφωνία σε μια επόμενη συνάντηση με φυσική παρουσία».