Σε άλλη μία περίοδο συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους και του προσωπικού του εισέρχεται ο ΟΤΕ, την ώρα που επανεκκινείται ο διάλογος μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών, με στόχο την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Με βάση δε όσα έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες εβδομάδες, το ζητούμενο πλέον είναι αν οι περικοπές αυτές θα γίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο εργασιακής ειρήνης.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε προχθές στο προσωπικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ έκανε λόγο για υψηλό κόστος λειτουργίας στον ΟΤΕ, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα το κόστος αυτό να μειωθεί.
Νέα προγράμματα εθελουσίας
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ προγραμματίζει για φέτος δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το πρώτο, με δεδομένο ότι θα υπογραφεί η νέα ΕΣΣΕ, αναμένεται να λάβει χώρα τον ερχόμενο μήνα και να συμπεριλάβει περίπου 400 άτομα.
Πρόκειται για περίπου 230 εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και οι οποίοι είχαν υποβάλει πέρυσι αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2019 αλλά τελικά, για λόγους κόστους, δεν εντάχθηκαν σε αυτό. Στο ίδιο πρόγραμμα επίσης αναμένεται να ενταχθούν 170 εργαζόμενοι, από διάφορες θέσεις που είναι προς κατάργηση (π.χ. καθαρίστριες κ.λπ.).
Το δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα περιλάβει περί τους 1.000 εργαζομένους. Πρόκειται για όσους έχουν αρκετά χρόνια απασχόλησης, αλλά όχι πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
Νέες θυγατρικές
Mοχλός πίεσης του ΟΤΕ στο να προχωρήσει η μείωση του προσωπικού είναι η δημιουργία των τριών θυγατρικών εταιρειών. Στην πράξη, πρόθεση είναι η δημιουργία δύο νέων θυγατρικών, με δεδομένο ότι η τρίτη εταιρεία ήδη υφίσταται. Πρόκειται για την Cosmote eValue, η οποία ήδη απασχολεί 5.000 εργαζομένους και στην έδρα της απασχολούνται εργαζόμενοι τόσο του ΟΤΕ (περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι) όσο και της Cosmote (πάνω από 300 εργαζόμενοι). Επίσης στην εταιρεία απασχολούνται 2.800 εργαζόμενοι τρίτων εργοδοτών (Mellon, Manpower κ.ά.).
Εφόσον το σχέδιο κατάτμησης του ΟΤΕ προχωρήσει, περίπου 800 εργαζόμενοι των OTE και Cosmote θα μεταφερθούν στην Cosmote eValue. Eπίσης, σε μια νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί π.χ. με την ονομασία ΟΤΕ Services, θα μεταφερθούν οι περίπου 2.200 τεχνικοί του ΟΤΕ. Τέλος, σε μια νέα εταιρεία που θα ονομαστεί π.χ. Cosmote Shops αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 1.100 εργαζόμενοι σε καταστήματα Cosmote.
Ετσι, αν το σχέδιο κατάτμησης της μητρικής εταιρείας εφαρμοστεί, οι θέσεις εργασίας στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., θα περιοριστούν σε περίπου 4.000, από 8.000 που είναι σήμερα.
Η απάντηση των συνδικαλιστών
Σήμερα στις 12 η ώρα, στο κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία, αναμένεται επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, με βασικό θέμα την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ). Είναι άγνωστο αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία και πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό. Οι περισσότεροι διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα υπάρξει μια γρήγορη και θετική έκβαση, αλλά αυτό μένει ν’ αποδειχθεί.
Χθες, , η ΟΜΕ-ΟΤΕ απέστειλε ανακοίνωση – απάντηση στην εσωτερική ενημέρωση του προέδρου του ΟΤΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη (EBIDTA) του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%. Επίσης, το μισθολογικό κόστος, ως ποσοστό επί των εσόδων, μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 κατά 56%. Συγκεκριμένα υποχώρησε από 31,8% των εσόδων το 2012 σε 15,6% το 2018.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν χάρη και στη συμβολή των εργαζομένων και ότι με τον ίδιο στόχο «προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για διαπραγμάτευση ΣΣΕ, με στόχο να επανέλθει η ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε διασαλευτεί μετά τις άστοχες κινήσεις της διοίκησης».