«Πρέπει να αφήνω ανοιχτή την θέρμανση όλη μέρα ή να την ανοιγοκλείνω;»

 Ο χειμώνας είναι εδώ και αναζήτηση ζέστης…επιτακτική. Με δεδομένη, ωστόσο την τιμή του πετρελαίου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν πρέπει να αφήνουμε την θέρμανση ανοικτή όλη την μέρα ή να την ανοιγοκλείνουμε, προκειμένου να κάνουμε οικονομία.

Σίγουρα η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη για τη θέρμανση των κρύων χώρων απ’ ότι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που έχει ήδη επιτευχθεί, όμως ποιος θέλει να πληρώνει για θέρμανση που δεν χρειάζεται;

Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.

Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να ανοίγετε την θέρμανση όταν φτ΄’ανετε σπίτι ή – ακόμη καλύτερα- εαν έχετε θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.

Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο, καθώς θα υπάρξει πάντα κάποια απώλεια θερμότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι διαφορετική από τη θερμοκρασία που προσπαθείτε να διατηρήσετε μέσα στο σπίτι σας.

Επιπλέον εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση. Μπορεί να διαθέσετε κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά θα κάνετε απόσβεση από εκείνα, που θα ξοδεύατε για θέρμανση.