«Η Ελλάδα παραμένει γλυκό κέρασμα για μας» - Ανάλυση του Bloomberg για το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Καθώς οι ελληνικές μετοχές βγαίνουν στο ξέφωτο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι ξένοι επενδυτές να τις προτιμήσουν», σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg που πλέκει το εγκώμιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  «Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στην εποχή πριν την αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ για να βρει υψηλότερες αποδόσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κι υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία για το επόμενο έτος, ειδικά εφόσον η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.

Η φόρα που έχει πάρει η Ελλάδα επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του καλαοκαιριού, σύμφωνα με τον George Lagarias, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της να εφαρμόσει ένα πακέτο μειώσεων φόρων και πολιτικών φιλικών προς τις επιχειρήσεις.

«Δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης»

«Το κλειδί για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία οι ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων», λέει ο Lagarias, και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) δείχνουν ότι αλλάζουν οι αντιλήψεις για την Ελλάδα και δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ.

«Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αν συνεχιστεί η τάση αυτή, μπορεί να δούμε τις ελληνικές μετοχές να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο momentum το 2020», προσθέτει.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι το επιτόκιο των πενταετών ελληνικών ομολόγων είναι ίδιο με της Ιταλίας και το αντίστοιχο των δεκαετών πολύ κοντά.

Με θετικό μάτι βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Legal & General Investment Management, Εμίλ φαν ντεν Χάιλιγκενμπεργκ. «Η Ελλάδα παραμένει γλυκό κέρασμα για μας», λέει, σημειώνοντας ότι μολονότι η σχέση κρατικού χρέους / ΑΕΠ στη χώρα μας είναι στο 180%, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την ελληνική οικονομία, και ειδικά ο δείκτης PMI, που είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη άνω του 50, απεικονίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Φαν ντεν Χαίλιγκενμπεργκ βλέπει πολλά θετικά στοιχεία και στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει κοντά στο μηδέν, καθώς και κάποιες μικρές αποπληρωμές χρέους που θα γίνουν τα επόμενα τρίμηνα και στη συνέχεια τίποτα μέχρι το 2022. «Καθώς βελτιώνονται οι πιστωτικές μετρήσεις της χώρας, υπάρχει μια αυξανόμενη ρεαλιστική πιθανότητα να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία σε BBB και να περιληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ», λέει.