«Εντολές» ΔΝΤ: Μικρότερα πλεονάσματα - Μείωση συντάξεων- Φορολογικές ελαφρύνσεις -

Σαφείς εντολές στην κυβέρνηση δίνει το ΔΝΤ για περικοπές αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και ευέλικτη αγορά εργασίας .

Όσον αφορά τα πλεονάσματα το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πιαστεί φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ αλλά ζητά από την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε χαμηλότερους στόχους από το 2020.

Ειδικότερα οι «εντολές» του ΔΝΤ περιλαμβάνουν:

  • Για τις τράπεζες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική
  • Να ξεκινήσει από το 2020 να εφαρμόζεται χαμηλότερος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα
  • Να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά με ταυτόχρονη μείωση το αφορολόγητου (σ.σ. διεύρυνση της φορολογικής βάσης).
  • Στις συντάξεις να καταργηθεί η προσωπική διαφορά, και να τερματιστεί η παροχή «13ης σύνταξης»
  • Να αποκατασταθούν πλήρως οι «μνημονιακές» ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Επίσης, ο ΔΝΤ προβλέπει ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,9% του ΑΕΠ που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σύμφωνα με το Ταμείο θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 χρόνια για να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και των προσπαθειών που κάνουν στην κατεύθυνση αυτή τόσο το Δημόσιο όσο και οι ίδιες οι εμπορικές τράπεζες εκτιμά ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά για το APS το στρατηγικό σχέδιο για τη μείωση «κόκκινων» δανείων ύψους έως και 30 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» θεωρεί ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν διευκρίνισε  ότι η αποτελεσματικότητα του ελληνικού APS θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή που θα έχουν οι εμπορικές τράπεζες, αλλά το ύψος των εγγυήσεων που θα χρειαστεί να κινητοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά το ενδιαφέρον των επενδυτών που θα κληθούν να αγοράσουν τα ομόλογα των «κόκκινων» δανείων.

Ωστόσο, τα στελέχη του Ταμείου εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη συνολικότερο και περισσότερο συνεκτικό σχέδιο για τη μείωση του μεγάλου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προτεινόμενα για εσάς