Νέος γύρος διεκδικήσεων αναδρομικών από συνταξιούχους - Ποιους αφορά - Η αίτηση

Αίτηση στον ΕΦΚΑ για αναδρομικά θα πρέπει να κάνουν όσοι εργαζόμενοι  συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και είτε πήραν μικρότερη προσωπική διαφορά απ’ αυτή που έπρεπε, είτε δεν πήραν καθόλου.

Η αίτηση όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής  δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά παρά μόνον σε έντυπη μορφή και οι συνταξιούχοι μπορούν να την αναζητήσουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ όπου και θα την υποβάλουν.

Με την αίτηση αυτή, οι νέοι συνταξιούχοι θα κάνουν γνωστό στον ΕΦΚΑ ότι υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς είναι λανθασμένος καθώς χρησιμοποιήθηκε ως σύγκριση η παλιά σύνταξη που θα είχαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ θα έπρεπε η σύγκριση να γίνει χωρίς να υπολογιστούν στην παλιά σύνταξη οι μειώσεις αυτές γιατί κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα ποσά που έχασαν χιλιάδες συνταξιούχοι από τον υπολογισμό της προσωπικής διαφορές για τις νέες συντάξεις, φτάνουν, για τους περισσότερος, στα 80 με 120 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπολογιστεί το ποσό από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα, τα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν ως αναδρομικά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 4.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών δικαιούνται όσοι βγήκαν από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο του 2016, καθώς έχασαν 50% από το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα έπρεπε να τους καταβληθεί.

Όσοι αποχώρησαν από το 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 έχασαν το 33% και 25% αντίστοιχα της διαφοράς.Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση για τα αναφορικά αλλά δεν του απαντήσουν εντός 60 ημερών οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή αν δεν πετύχει τον επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά μέσω της δικαστικής οδού.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

• Στα κενά σημεία, οι συνταξιούχοι θα αναγράψουν την ημερομηνία αποχώρησής τους και το ποσό σύνταξης που παίρνουν χωρίς την προσωπική διαφορά.

• Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι θα έπαιρναν με το παλιό καθεστώς πάνω από 1.050 ευρώ μικτή σύνταξη γιατί πάνω από το ποσό αυτό υπάρχουν οι παράνομες μειώσεις.

Παρακαλώ όπως υπολογιστεί εκ νέου το ποσό της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή μου που εκδόθηκε στις ………… με διατάξεις του ν. 4387/2016, χωρίς να συνυπολογιστούν στη σύνταξη προ του ν. 4387/2016, οι μειώσεις του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, διότι αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις 2287-2290/2015 του ΣτΕ. Η σύνταξη που λαμβάνω χωρίς την προσωπική διαφορά είναι ………….. ευρώ και σε περίπτωση που προκύψει προσωπική διαφορά βάσει του ν. 4387/2016, ή προσδιοριστεί προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από την καταβαλλόμενη, αυτή να μου επιστραφεί αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησής μου και εφεξής.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς