«Υπερβολικά τα πρωτογενή πλεονάσματα» ομολογεί ο Τσακαλώτος - «Θα στηρίξουμε ΝΔ για μείωσή τους»

Τη βεβαιότητα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» τη νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο CNBC. Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει μια πιθανή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των υπέρογκα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθιξε το θέμα των υπερπλεονασμάτων.

«Είναι υπερβολικά»

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος αν θα στηρίξει μια πρόταση της ΝΔ, εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει:

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας αν η Ν.Δ. είναι στην εξουσία. Στην πολύ απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία και αν αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής τους θα τους στηρίξουμε… αλλά δεν θα τους στηρίξουμε σε πολλές άλλες περιοχές, ιδίως καθώς δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι το κόστος των ανακοινώσεων που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι 5 δισ. το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα ».

«Είναι ήδη συμφωνημένα»

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και την έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν , ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να περάσει νομοθεσία για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Άρα η έκθεση (της Κομισιόν) θα είναι θετική, θα λέει ότι τα προχωρήσαμε όλα αυτά. Υπάρχουν ένα ή δυο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αλλά είναι ήδη συμφωνημένα», ανέφερε.

Το μείζον θέμα στις εκκρεμότητες, επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

«Τώρα μπαίνουμε σε ένα νέο σύστημα όπου θα δοθεί στήριξη στον κόσμο ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Άρα αυτό είναι κάτι καλό για τους πολίτες που θα μετατρέψουν δάνεια που δεν πληρώνονται σε δάνεια που είναι πράσινα δάνεια (και όχι δυνητικές αθετήσεις) … Αλλά θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Το «μαξιλάρι»

Ερωτηθείς για το πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το “μαξιλάρι” ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του “μαξιλαριού”, έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι’ αυτό οι αγορές μας βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία.

Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Από το newsroom του economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς