Όσα «ξέχασε» η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τις ωθεί σε Βουλγαρία-Κύπρο

Η κυβέρνηση συνεχίζει να γυρνάει την πλάτη της στις επιχειρήσεις, παρά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης, τη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων και  την ολοένα και χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων,

Κι ενώ υπήρχε διάταξη που προέβλεπε την εφάπαξ μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 29% στο 26%) αποφάσισε να την πάρει πίσω και να θεσπίσει νέα που ορίζει τη μείωση του συντελεστή από το 29% στο 25% αλλά… σε βάθος χρόνου.Για το 2019 ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 28%.

Η κυβέρνηση «ξέχασε» και κάτι άλλο. Να καταθέσει διάταξη την οποία περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και προβλέπει τη σταδιακή μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 15% στο 10% (μια μονάδα κάθε χρόνο). Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και σίγουρα τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων), εξέλιξη που υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Εκτίναξη φόρων

Από το 26% που ήταν το 2014 έφθασε το 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλότερη προκαταβολή φόρου μαζί με την Ιταλία (στο 100% ανέρχεται για την Ελλάδα στο 90% για την Ιταλία).

Ελκυστικότατες Βουλγαρία και Κύπρος

Αντίθετα, στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 10% όπως επίσης και ο φόρος στα μερίσματα, ενώ στην Κύπρο ο συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο. Το κόστος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πλέον τρομακτικό εάν συνυπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton (8/2/2018), το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε φόρους, ενώ μελέτη της ΕΥ, που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις από 41 χώρες σε όλον τον κόσμο, δείχνει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.