Στο δρόμο των κυρώσεων η Ιταλία, μετά την κατάθεση και του νέου προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε εκ νέου το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, κρίνοντας ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών ορίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία.

Η Κομισιόν βρίσκει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός υποφέρει από “σοβαρότατο ρίσκο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Επιτροπής”.

«Διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος»

«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια…Η εκκίνηση μίας «διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος» με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις

Τα κράτη μέλη θα έχουν δύο εβδομάδες για να εξετάσουν τον ιταλικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουν με την κρίση της Κομισιόν και η τελευταία θα ξεκινήσει τυπικά μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη διαδικασία και η Ιταλία θα έχει τρεις με έξι μήνες να συμμορφωθεί αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις. 

Υπό το πρίσμα αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ το Σάββατο για δείπνο εργασίας όπου βεβαίως θα συζητήσουν το θέμα.