Παραμορφωτικός καθρέπτης. Όταν η λιτότητα μοιάζει με υπερπλεόνασμα

Μπροστά στο «μαγικό καθρέφτη», στο τσίρκο και τα λούνα πάρκ, είσαι αδύνατος και βλέπεις τον εαυτό σου χοντρό, είσαι κοντός και «βγαίνεις» ψηλός, απολαμβάνεις γενικά μια μαγική εικόνα για γέλια και για κλάματα…

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα τέτοιο παραμορφωτικό καθρέφτη στην οικονομική καθημερινότητά μας. Και εγένετο υπέρ πλεόνασμα κοντά στα 6 δις!

Αυτή τη μαγική εικόνα, βγαλμένη από την πιο σκληρή φορολόγηση – απάνθρωπη για πολλές κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων – από τη στάση πληρωμών, τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από το πάγωμα των κρατικών επενδύσεων, θα εμφανίσει σήμερα (Πέμπτη 15/11) η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά και για ένα μεγάλο πακέτο προεκλογικών παροχών.

Μιλούν οι αριθμοί

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε ένα απίστευτο πρωτογενές πλεόνασμα (6,5 δισ. ευρώ ως τον Οκτώβριο), σχεδόν διπλάσιο πρωτογενές σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε πριν 5 μήνες η ίδια η κυβέρνηση ότι θα έχει όταν συμπληρωθεί το δεκάμηνο!

Τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5-3,6 δισ. ευρώ, αλλά τα τελευταία (προσωρινά) στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 80%, δηλαδή 6,5 δισ. ευρώ, περίπου 2,9-3 δισ. ευρώ περισσότερα από τις επίσημες προβλέψεις.

Συνεπώς η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί σήμερα στο Euro Working Group ότι όχι μόνο είναι εφικτός και το 2019 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ (ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ), είτε κοπούν τελικά οι συντάξεις είτε όχι. Αλλά ότι υπάρχει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει σε παροχές πέραν των «αντίμετρων» και πέραν των υπεσχημένων στη ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια από καιρό καλοσχεδιασμένη πολιτική και οικονομική «απάτη»:…

διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο economico.gr