20 δισ. κόκκινα δάνεια αναζητούν parking -«Κρατικοποίηση» σχεδιάζει η κυβέρνηση

H κυβέρνηση αναζητά “σχήμα” για να “παρκάρει” προβληματικά δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ από το 88 δισ. που είναι το σύνολο των “κόκκινων δανείων” των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να ανακουφίσει προσωρινά τις 4 συστημικές τράπεζες, αφαιρώντας το ένα τέταρτο των προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς τους και μεταθέτοντας έτσι στο μέλλον την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου τους, η οποία τη στιγμή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το θέμα απασχολεί σοβαρά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας το οποίο εξετάζει λύσεις ελάφρυνσης των ελληνικών τραπεζών από το 20 – 25% των προβληματικών δανείων τους, με την εγγύηση του δημοσίου, χωρίς αυτό να θεωρηθεί “κρατική ενίσχυση”.

Αυτό μπορεί να γίνει με την τιτλοποίηση μέρους των προβληματικών δανείων σε μια εταιρέια ειδικού σκοπού (SPV) για κάθε τράπεζα, όπου εκεί θα “απομονωθεί” ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος μέρους των κόκκινων δανείων της. Η εταιρία αυτή θα λειτουργεί σε συνδυασμό με την “ασφάλεια” που θα της προσφέρει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας του δημοσίου (Asset Protect Scheme-APS).

Ανάλογα σχήματα χρησιμοποιήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία και είναι μοντέλα που μπορούν να συνδυαστούν και στην ελληνική περίπτωση όπου τα προβληματικά ανοίγματα φθάνουν τα 88,6 δισεκ. ευρώ.

Αρμόδιες πηγές θεωρούν πως είναι αδύνατο…

διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr