Τα τρία σενάρια για την Πειραιώς μετά την Μαύρη Τετάρτη

Oι πιέσεις στο Χρηματιστήριο θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, προβλέπει σε σχετικό σημείωμα η Μorgan Stanley, απηχώντας τις εκτιμήσεις σχεδόν του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Ταυτόχρονα η Μorgan Stanley γράφει πως βρίσκει  υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, παίρνοντας θέση στο debate που εκτυλίσσεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά επιπλέον διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες μετά το -21% της Πειραιώς, το -14,7% της Εurobank, το -5,49% της ΕΤΕ και το -3,28 % της Αlpha Bank στη χθεσινή συνεδρίαση και μάλιστα με τζίρο  που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, είναι το θέμα συζήτησης στα funds, τις χρηματιστηριακές εταιρείες κλπ.

Καταλογίζουν ευθύνες στον SSM

Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στη χθεσινή συνεδρίαση έφεραν στο επίκεντρο την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η μετοχή της υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην αγορά έμπειροι παράγοντες καταλογίζουν ευθύνες ακόμη και στον SSM και θεωρούν ότι ήταν λάθος της εποπτείας να ζητήσει από την Πειραιώς ενίσχυση με κεφάλαια TIER II σε μια τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη περίοδο.

Τι πυροδότησε το κύμα πωλήσεων

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να διαρρεύσουν οι προσπάθειες που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας να αντλήσει 500 εκατ. TIER II με έκδοση ομολόγων και να πληγεί η αξιοπιστία του συστήματος. Η είδηση ότι η Πειραιώς περιμένει παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσει στην έκδοση, λειτούργησε ως επιβεβαίωση της φημολογίας και ουσιαστικά πυροδότησε το κύμα πωλήσεων, το οποίο ενδυναμώθηκε και από αυτοματοποιημένες πωλήσεις επειδή έσπασαν stop loss, παραβιάστηκαν περιθώρια ασφάλισης για margin call κλπ.

Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι η αναστάτωση που έχει προκληθεί με τη μετοχή δεν έχει βάση και απέδιδαν τα κίνητρα σε κερδοσκοπικό παιχνίδι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το business plan κινείται με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί χωρίς αποκλίσεις στους κρίσιμους τομείς και προσέθεταν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας. Eπίσης, συμπλήρωναν ότι βεβαίως και θα αναζητηθούν κεφάλαια αλλά αυτό είναι κάτι που η τράπεζα το είχε ανακοινώσει μετά τα τελευταία stress tests πριν από 5 μήνες.

Γιατί βρέθηκαν «στο κόκκινο» οι τραπεζικές μετοχές

Σε μια συγκυρία που συζητείται δημόσια αν θα εφαρμοστεί ή όχι η μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, ενώ οι προεκλογικοί τόνοι ανεβαίνουν μαζί με τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων και η σκιά της Ιταλικής κρίσης που πέφτει βαριά στην ΕΕ, η συζήτηση για τα κεφάλαια των τραπεζών δεν βοηθά καθόλου. Πόσο μάλλον όταν η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα μεγαλώνει λόγω του σκανδάλου της Folli Follie και της συζήτησης που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες για τα λάθος αποτελέσματα  στον  περυσινό ισολογισμό της ΔΕΗ.  Επιπλέον προστέθηκε η  κόπωση των εσόδων που αποκάλυψαν τα αποτελέσματα εξαμήνου, όπως και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια από τις απαιτήσεις για ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων. Όλα αυτά  επέτειναν τις αμφιβολίες των funds και έφεραν το κύμα πωλήσεων.

Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα τα οποία συζητούνται σε μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες και αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς, πάνω την οποία και εστιάστηκαν οι ανησυχίες της αγοράς, είναι τρία:

– Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η Τράπεζα δεν έχει ανάγκη εποπτικών κεφαλαίων, καθώς μόλις πριν πέντε μήνες τελείωσαν τα stress test. Ο δείκτης κεφαλαίων TIER I είναι στο 16% και η τράπεζα θα περιμένει να εκτονωθούν οι πιέσεις στη μετοχή και στην κατάλληλη συγκυρία θα αντλήσει…

διαβάστε περισσότερα στο www.economico.gr