Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τις συντάξεις - Τα σενάρια κι οι πιθανές περικοπές ανά Ταμείο

Πρόβες περικοπών στις συντάξεις κάνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, τη στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο τελεί υπό πλήρη σύγχυση για το τι τελικά θα γίνει – και πως θα παρουσιαστεί στους συνταξιούχους – την κρίσιμη περίοδο του Οκτωβρίου, όταν θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός στη Βουλή και «θα τελειώσουν τα ψέματα».

Για το κρίσιμο αυτό θέμα – που αποτελεί και το μέγα στοίχημα για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιπλεύσει στις ερχόμενες εκλογές – οι επιτελείς του Μαξίμου πατούν σε δύο βάρκες. Η μία βάρκα λέγεται “ρήξη” και η άλλη “γενναία αντίμετρα”.

Οι “σκληροί” σύμβουλοι του πρωθυπουργού  τον κατευθύνουν στο “τσάμικο”: “Πάμε στο Eurogroup με αίτημα την αναβολή του μέτρου και όπλο το υπερπλεόνασμα που θα βγάλουμε”, του λένε. Και αν αρνηθούν, πάμε σε εκλογές κι ας πέσουμε ηρωικά”.

Οι “θεσμικοί” αντιπροτείνουν εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, όπως έχει συμφωνηθεί, σε συνδυασμό με “γενναία αντίμετρα”. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους, “αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να θέσει τελικά σε ισχύ το μετρό, να εφαρμόσει ταυτόχρονα και γενναία αντίμετρα, ικανά να απορροφήσουν το πολιτικό κόστος που θα υποστεί από την περικοπή των συντάξεων”. 

Η τακτική του Μαξίμου

Για την ώρα το Μαξίμου “τρέχει” και τα δύο σενάρια. Και δημόσια παρουσιάζει το δεύτερο, για να είναι εντάξει στα μάτια των δανειστών που παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Αθήνας και να μην χαλάσει η “σούπα” της εξόδου τον Αύγουστο. Γι’ αυτό και επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να βγάλει την «εγκύκλιο Χουλιαράκη» με τις οδηγίες για την κατάρτηση του Προϋπολογισμού, στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές 3,4 δις ευρώ στις συντάξεις από το 2019. Αυτή η εγκύκλιος ήταν το μήνυμα Τσίπρα προς τους Θεσμούς ότι προχωρεί στην έξοδο “σύμφωνα με το πρόγραμμα” και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Το Βερολίνο αντιδρά

Σε σημερινό ρεπορτάζ του το capital.gr αναφέρει πως “πηγές από στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, παραδέχονται πως  ακόμα και αν δεχθεί το  Βερολίνο τις νεότερες ελληνικές προβλέψεις για το υπερ-πλέονασμα στον κοινωνικό και κρατικό προϋπολογισμό (στη βάση των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβάλει ή ακόμα και να ακυρώσει τις περικοπές στις συντάξεις), πολύ δύσκολα θα δεχθεί να μην ισχύσει για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ό,τι ισχύει από την 13η Μαΐου 2016 για τις νέες συντάξεις, δηλαδή οι μειώσεις”.

Συνεπώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “εκείνο το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από έναν συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου είναι να ξεκινήσουν μεν  οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 (ενδεχομένως με ανώτατο πλαφόν κάτω από το 18%), αλλά να ολοκληρωθούν σταδιακά σε χρονικό  βάθος πέραν του 2019, ενώ παράλληλα να  δοθεί μία έκτακτη ενίσχυση (στο τέλος του 2018) σε όσους πληγούν, με στόχο τη μερική αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα τους”.

Οι “Δεδομένες οι περικοπές” και οι πρόβες περικοπών στα Ταμεία

Στο μεταξύ, “δεδομένες” θεωρούν στο Βερολίνο τις περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα το 2019 κόντρα στις περί αντιθέτου προσδοκίες.

Σε ερώτηση την οποία απηύθυνε η Linke το «αδελφό” κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το μέλλον των ελληνικών συντάξεων, η απάντηση της γερμανικής Καγκελαρίας ήταν σαφής και κατηγορηματική: «Η νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ίσχυσε άμεσα μόνο για τους νέους συνταξιούχους”, αλλά «θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 για όλους τους ήδη υφιστάμενους συνταξιούχους”.

“Πρόβες περικοπών”

Σε αυτό το μήκος κύματος, πληροφορίες, που παρουσιάζονται σήμερα στο protothema.gr, αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή τα ασφαλιστικά Ταμεία “κάνουν πρόβες περικοπών”.

Τα ποσοστά περικοπών που βγάζουν οι πρόβες αυτές είναι πολύ υψηλά και κυμαίνονται, ανά Ταμείο, ως εξής:

-Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

-Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Περικοπή 18%

-Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% ως 18%

-Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% πάνω από 1.200 ευρώ 

-Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% ως 18%

-ΤΣΑΥ – ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% ως 18% 

economico.gr