«Η Ελλάδα σχεδιάζει 3 εκδόσεις ομολόγων έως 19 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters

Στη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” έως και 19 δισ. ευρώ προχωρά η Ελλάδα, για να μπορέσει μελλοντικά να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της, όταν λήξει το πρόγραμμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν 3 ομόλογα έως τον Αύγουστο.

Στόχος της κυβέρνησης με αυτήν την κίνηση είναι να καθησυχάσει τις αγορές, εξασφαλίζοντας τα κεφάλαια για να την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, τονίζει πηγή του υπουργείο Οικονομικών.

«Θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι μετρητών”, θα δείξει ότι η εξυπηρέτηση χρέους είναι ήδη καλυμμένη για σημαντική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα θυμίζει, το πρακτορείο, έχει χρέος 28 δισ. ευρώ που ωριμάζει έως το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο από αυτά με τις τελευταίες δυο δόσεις του προγράμματος.

Η Αθήνα αναμένει να λάβει 9 δισ. ευρώ περισσότερα από επίσημους δανειστές τους επόμενους μήνες, ώστε να χτίσει το «μαξιλάρι» και να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τρεις εκδόσεις τίτλων.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε μια έκδοση τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τον χρόνο αποπληρωμής αλλά πιθανότατα θα πρόκειται για ένα επταετές ομόλογο» είπε στο Reuters άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αν, δε, οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, πιθανότατα να υπάρξουν δύο νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου» πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα: