Κουντουρά: Με άνοδο 10% ξεκίνησαν οι προκρατήσεις του 2018

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και για το 2018, όπως τονίζει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογραμμίζοντας ότι οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με άνοδο 10%.

Σε συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική», η ίδια υπενθυμίζει ότι το 2017 οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια με τα έσοδα να σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών. Η κ. Κουντουρά σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε το τουριστικό νομοσχέδιο με το οποίο διευθετούνται ζητήματα του τουριστικού κλάδου και το οποίο θα βγει άμεσα σε διαβούλευση, όπως τονίζει.

Η υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι την τελευταία διετία περισσότερες από 300 αιτήσεις υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων αλλά και για τη δημιουργία νέων, πολλές από τις οποίες έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης. Όπως τονίζει, στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 254 προτάσεις τουριστικών επενδύσεων, ύψους σχεδον 1 δισ. ευρώ.

Για το 2018 τονίζει ότι παραμένει ως στόχος η εδραίωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημερών το χρόνο. Προς την κατεύθυνση αυτή η κ. Κουντουρά ανάφερε ότι επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενισχύθηκαν οι παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού και άνοιξαν νέες, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ινδία. Η υπουργός αναφέρει ότι δίνεται προτεραιότητα στην αειφόρο ανάπτυξη, στη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, στην ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθιστούν την Ελλάδα μοναδική.

Για το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τη σχετική νομοθεσία θεσπίζοντας ξεκάθαρους κανόνες για αυτό το είδος μίσθωσης. Μάλιστα, όπως είπε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την πρόσφατη απόφασή της θέτει τις προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Απαντώντας τέλος στις φωνές που λένε ότι η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γειτονικές χώρες -Τουρκία και Αίγυπτος- η κ. Κουντουρά τόνισε ότι μια επιτυχία που είναι διαρκής και συνεχόμενη δεν μπορεί να θεωρείται συγκυριακή. Στην περίπτωση της χώρας μας, οι διαδοχικές υψηλές τουριστικές επιδόσεις προήλθαν μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, υπογράμμισε.

Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ