Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της μετά το πρόγραμμα

Στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί βρίσκεται η Ελλάδα», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως «αν η χώρα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυτές τις αλλαγές, έχει καλές πιθανότητες να μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της τακτικά, μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση τον Ιούλιο όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014.

Υπενθύμισε, δε, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα στη λήξη του προγράμματος, εφόσον χρειαστεί και αν η χώρα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε στον ρόλο του ESM, σημειώνοντας ότι τα χαμηλά του επιτόκια συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Για την Ελλάδα είπε πως δανείζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας φθηνότερα από ό,τι αν δανειζόταν από τις αγορές, εξοικονομώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή ποσοστό 5,6% του ΑΕΠ της.