Whatever it Takes

Η φράση αυτή του Mario Draghi, κατά την εξαγγελία του προγράμματος OMT το 2012, αποδείχθηκε καταλυτικής σημασίας, δρώντας ως καθησυχαστικό ανάχωμα απέναντι στις αγορές, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή κρίση. Η ίδια όμως φράση έγινε αιτία για δικαστική διαμάχη που έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βλέπετε, ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί προσέφυγαν εναντίον της εξαγγελίας Draghi, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα παραβιάζει μεταξύ άλλων το δικαίωμα της γερμανικής Βουλής να αποφασίζει για δημοσιονομικά θέματα της χώρας.

Το OMT δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων χωρών που βρίσκονται σε κρίση, υπό προϋποθέσεις. Οδηγεί έτσι στη de facto μετατροπή της ΕΚΤ σε ύστατο δανειστή. Έχει όμως η ΕΚΤ τη σχετική νομιμοποίηση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δόθηκε σήμερα από το Λουξεμβούργο, είναι πως ναι. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη νομοθεσία, η ΕΚΤ όμως δεν επιτρέπεται να παρέχει “άμεση” οικονομική βοήθεια προς χώρες και να στρεβλώνει τις αγορές. Δίνονται έτσι τα κατάλληλα περιθώρια στην ΕΚΤ να συνεχίσει να διαχειρίζεται την κρίση στην Ευρωζώνη κατά το δοκούν.

Στο μεταξύ, με το φάντασμα του αποπληθωρισμού να παραμονεύει, μια εξαγγελία έναρξης αγοράς κρατικών ομολόγων μεγάλης κλίμακας μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή, παρά τις όποιες αντιρρήσεις της Γερμανίας.