Στέλνουν ειδοποιητήρια για 1.150.000 "πιθανά" ανασφάλιστα οχήματα - Πώς θα ενημερωθείτε

Η ΑΑΔΕ ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εντόπισε 1,151 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν όλα είναι ανασφάλιστα ή αν έχει γίνει κάποιο λάθος και κάποια είναι ήδη δηλωμένα στην Εφορία.

Οι ειδοποιήσεις, δεν θα σταλούν με μήνυμα σε προσωπικά μέιλ, αλλά έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet.

Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες οχημάτων – αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, θα πρέπει να μπουν στην προσωπική τους σελίδα στο ΤΑΧΙSnet για να δουν αν τους έχει σταλεί σχετικό μήνυμα.

Αν έχει σταλεί τέτοιο μήνυμα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ελέγξει αν ισχύει πως έχει υποπέσει σε τέτοια παράβαση. Αν ναι, καλείται να ασφαλίσει άμεσα το όχημα, αφού πρώτα πληρώσει και παράβολο 250 ευρώ. Αν όχι (πχ σε περίπτωση που έχει αλλάξει χέρια το όχημα και δεν ευθύνεται ο ίδιος για την μη ασφάλισή του) πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να αμφισβητήσει την παράβαση.

Ωστόσο τα 250 ευρώ δεν εμφανίζονται στο Taxisnet σαν “βεβαιωμένη οφειλή”. Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου να πληρώσει παράβολο, που έχει εκδοθεί ήδη με τα στοιχεία του. Άρα δεν πρέπει να πάει σε τράπεζα για να βγάλει παράβολο, ούτε να εκδώσει άλλο ηλεκτρονικό παράβολο.

Πού “κρύβεται” όμως το ηλεκτρονικό αυτό παράβολο που έχει ήδη εκδοθεί και περιμένει τον ιδιοκτήτη-παραβάτη; Η διαδικασία ενδεχομένως να μπερδέψει αρκετούς.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) και με την χρήση των κωδικών taxisnet, o ιδιοκτήτης θα μπει στην υπηρεσία e-Παράβλο. Αριστερά στην σελίδα θα δει και θα επιλέξει “Τα παράβολά μου”. Θα εμφανιστεί μία καταχώρηση και θα πατήσει “προβολή”. Το παράβολο θα φανεί και στο κάτω μέρος της οθόνης θα μπορέσει να επιλέξει αν θέλει εκτύπωση ή πληρωμή με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη).

Αν θέλει μπορεί να πληρώσει το παράβολο μέσω web banking. Θα αντιγράψει τον “Κωδικό Πληρωμής” (όχι “ταυτότητα οφειλής” όπως γίνεται για τις βεβαιωμένες οφειλές) και μετά θα μπει με τους κωδικούς του στο web banking της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται, επιλέγοντας “Πληρωμές” και, στη συνέχεια, Πληρωμές για “e-Παράβολο”.