Μήνυμα Ντάισελμπλουμ: "Κλείστε τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για να πάρετε τη δόση"

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκπλήρωση και των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να συνταχθεί νέα έκθεση προόδου από την Κομισιόν.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για μία αναγκαία απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης προόδου και την πληρωμή του επόμενου τμήματος του δανείου από τον ESM, και προσθέτει ότι η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Θα υπάρξει παράλληλα και μια πρόταση για το ύψος και τον σχεδιασμό της επόμενης δόσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup στην επιστολή αυτή τονίζει ότι τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα χρέους που μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή, ώστε να κρατηθούν οι ετήσιες δαπάνες της χώρας σε αποδεκτά επίπεδα.

Παρόμοια στάση κράτησε χθες κι ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, που αναφέρθηκε σε απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων πριν διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους.