EuroWorking Group: Στο τραπέζι μέτρα 4 δισ -Τι θα γίνει με συντάξεις & εργασιακά

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται για τους δανειστές και την ελληνική πλευρά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και οι περικοπές στις συντάξεις.

Παρά τις διαψεύσεις που προηγήθηκαν, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση επέμεναν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ουσιαστικά «συμφωνηθεί» κατά τις συναντήσεις Τσακαλώτου και υπουργών με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κι αν κάτι εκκρεμούσε, αυτό ήταν η “επισφράγιση” της ελληνικής κυβέρνησης των όσων είχε συμφωνήσει ο Ευ. Τσακαλώτος, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαπραγμάτευση και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει στην συνεδρίαση την τελική απάντηση του ΔΝΤ για ορισμένες μικρές βελτιώσεις που έχει ζητήσει από τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ταυτόχρονα στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορεί πως η Αθήνα έκανε και νέα πρόταση που οι Ευρωπαίοι την αποδέχτηκαν, ενώ το ΔΝΤ μέχρι το απόγευμα χθες δεν είχε απαντήσει ακόμα.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν κυρίως σε δύο στοιχεία της συμφωνίας: τα εργασιακά και το πώς θα κοπούν σταδιακά οι συντάξεις.

Εργασιακά

Κατάργηση πολιτικής ή διοικητικής έγκρισης ομαδικών απολύσεων: Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η συμφωνία φαίνεται να κλείνει με την κατάργηση της πολιτικής ή διοικητικής έγκρισης που απαιτείτο.

Θα αρκεί να έχει υπάρξει έγκαιρα προειδοποίηση από πλευράς της επιχείρησης, ότι ετοιμάζεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

5% μηνιαίο όριο απολύσεων: Το μηνιαίο όριο των απολύσεων, ως ποσοστό των εργαζομένων της επιχείρησης, θα παραμείνει πιθανότατα στο 5% ή μπορεί να αυξηθεί ελαφρά μόνον (πχ στο 6% αντί για 10% που ζητούσαν οι θεσμοί), αλλά φαίνεται πως θα αυξηθεί ή θα καταργηθεί ο δεύτερος περιορισμός των έως 30 απολύσεων το μήνα.

Αυτό θα οδηγεί στην έξοδο πολλές δεκάδες εργαζομένων κάθε μήνα από τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επανεκκίνηση συλλογικών συμβάσεων: Η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων αναμένεται να επανέλθει μετά το τέλος του προγράμματος.

Περικοπές με δόσεις: Στις συντάξεις, ο «πέλεκυς» θα πέσει μεν σε δόσεις (δύο ή τρεις) και όχι «μια και έξω», αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2019 αντί το 2020 που ζητούσε η κυβέρνηση.

Παρατεταμένη λιτότητα

4 δισ € λιτότητα: Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ (για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ), αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.

Ενεργειακά

► Πωλείται η ΔΕΗ: Στα ενεργειακά διαφαίνεται επίσης συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.