Βραχνάς το Brexit για τους Ευρωπαίους καταναλωτές- Τι πρόκειται να χάσουν

Με πολλά από τα κεκτημένα των καταναλωτών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι αεροπορικές αποζημιώσεις και οι online πωλήσεις, να βρίσκονται ήδη στην δίνη του κυκλώνα “Brexit”, η μέριμνα προστασίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών να αξιώνουν όλες οι αποφάσεις να αξιολογηθούν με κύριο γνώμονα τις επιπτώσεις σε κάθε Ευρωπαίο.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, η ευρωπαϊκή πολιτική των καταναλωτών έχει ωφελήσει σημαντικά τους πολίτες της ΕΕ, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά τις αποζημιώσεις αυστηρής νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες, το δικαίωμα υπαναχωρήσεως από τις online πωλήσεις, καθώς και τα υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι Βρετανοί επιβάτες των αεροπορικών εταιριών του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναχωρούν από το Η.Β, πλέον, δε θα δικαιούνται αποζημίωση, σε περίπτωση ματαίωσης/καθυστέρησης της πτήσης.

Ενώ οι Βρετανοί καταναλωτές, ίσως αντιμετωπίσουν επιπλέον χρεώσεις, όταν πληρώνουν με χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό. Ωστόσο και οι καταναλωτές της ΕΕ πιθανώς να βρεθούν εκτεθειμένοι σε υψηλές χρεώσεις περιαγωγής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, (BEUC) σχολιάζει: «Το Brexit θα επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές της Ε.Ε. όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξ ου και η ανάγκη τα θέματα των καταναλωτών να βρίσκονται, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι συνομιλίες, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, ανοιχτά, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των καταναλωτών να μπορούν να παρέχουν στοιχεία, για το πώς οι καταναλωτές θα επηρεαστούν από το Brexit, καθώς και να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλους.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί αρκετά, από την πολιτική καταναλωτών που παράγει η Ε.Ε, για πάνω από 40 χρόνια. Έτσι, πολλά από αυτά τα δικαιώματα, οι καταναλωτές τα θεωρούμε δεδομένα. Ζητάμε, από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να έχουν στο μυαλό τους, τα επιτεύγματα αυτά, όταν ξεκινήσουν, οι συνομιλίες για το Brexit».

Η BEUC ζητάει, κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να υλοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα των καταναλωτών:

-Nα συμπεριληφθεί μια ειδική ανάλυση, όπου θα αναγράφονται οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν, σχετικά με τις τιμές λιανικής πώλησης, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ή τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας. Σε αυτή την ανάλυση θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς οι επιπτώσεις στις διαφορετικές ομάδες καταναλωτών, ιδιαίτερα στις ευάλωτες, τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και της Ε.Ε.

-Να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των καταναλωτών, σε όλες τις συμβουλευτικές ομάδες, που θα δημιουργηθούν γύρω από τις διαπραγματεύσεις, εξασφαλίζοντας, έτσι, μια ισότιμη εκπροσώπηση Nα εφαρμοστούν ισχυρά κριτήρια διαφάνειας, που θα σχετίζονται με τη πρόσβαση, στις διαπραγματευτικές απόψεις και θέσεις.