Η Ελλάδα τέταρτη παγκοσμίως στο δείκτη εξαθλίωσης-Τα σκήπτρα έχει η Βενεζουέλα

Σταθερή στην τέταρτη θέση παραμένει και φέτος η Ελλάδα στον πίνακα κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης που δημοσιεύει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας. Στην πρώτη θέση της λίστας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και με διαφορά από τις άλλες χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα, που ταλανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και οδηγείται σε όλο και πιο επικίνδυνες ατραπούς.

Την ίδια ώρα η χώρα με τον μικρότερο δείκτη εξαθλίωσης είναι η Ταϊλάνδη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι αρχές υπολογίζουν τα ποσοστά ανεργίας, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η Βενεζουέλα καθώς συγκεντρώνει σχεδόν 50,0 πόντους στο ιδιότυπο αυτό σύστημα, με δεύτερη τη Νότια Αφρική, με 32,2 πόντους, τρίτη την Αργεντινή με 30,9 πόντους και στην τέταρτη θέση -και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες- βρίσκεται η Ελλάδα, με 23,2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, παρόλο που παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση, αύξησε την επίδοσή της σε σχέση με πέρυσι που ήταν στο 22,7.

Την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, με 19,8 πόντους και η Ισπανία με 19,6, ενώ η Ουκρανία, που πέρυσι ήταν τρίτη, φέτος κατατάσσεται έβδομη. Την δεκάδα συμπληρώνουν Σερβία, Βραζιλία και Ουρουγουάη.

pinakas-misery-index

Ο δείκτης εξαθλίωσης (Misery Index MI) επινοήθηκε από τον Arthur Okun και αποτελεί έναν δείκτη χαρακτηρισμού της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Αποτελεί ένα μέτρο της οικονομικής ευημερίας των πολιτών για μια συγκεκριμένη οικονομία και υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού για συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στη χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό.