Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Δεν εξασφαλίσαμε το QE ούτε το χρέος

Το μεγάλο κόστος για την οικονομία που προκλήθηκε από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Γραφείου, ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup λέγοντας ότι είχαν θετικό πρόσημο, τόνισε όμως ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις καθυστερήσεις, όπως και το κόστος που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δεν διασφάλισε ούτε την ποσοτική χαλάρωση ούτε και το θέμα του χρέους, ωστόσο δήλωσε πως οι δανειστές θα κρατήσουν θετική στάση απέναντι στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής, σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα πέντε μεγάλοι άγνωστοι Χ, ανάμεσά τους τα μέτρα, το κόστος των αντιμέτρων όπως και οι ρήτρες εφαρμογής τους.

Συνεχίζοντας ο ίδιος όμως τόνισε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα.

«Ο πολιτικός χρόνος κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ασφυκτικός και πολύ πιεστικός λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο των δύο πρώτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες ολοκλήρωσης για την Τρίτη αξιολόγηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η χώρα θα βιώνει τον 8ο χρόνο κρίσης.

Σχετικά με τη τρίτη αξιολόγηση, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέφερε ότι περιλαμβάνει νέες ιδιωτικοποιήσεις 0,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και νέες παρεμβάσεις στον κώδικα φορολογίας και στο ασφαλιστικό.