Μαύρη εργασία: Η μόνη λύση των Ελλήνων - Επιχειρήσεις "μεταναστεύουν" λόγω φόρων

Χιλιάδες Έλληνες στρέφονται στη μαύρη εργασία, καθώς είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουν, σημειώνουν οι New York Times.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τους φορολογούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των φορολογικών αυξήσεων που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, πάνω από 21.000 αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει παύση δραστηριότητας, ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι δεν διακόπτουν πραγματικά τις εργασίες τους, τονίζει.

Την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη για αφήσει πίσω της τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη, οι πολίτες δίνουν τη δική τους μάχη για να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους συνεχίζουν να εργάζονται», δήλωσε στους New York Times ο λογιστής, Δημήτρης Τσαμόπουλος. «Όμως τώρα θα το κάνουν στην αγορά της μαύρης εργασίας. Λένε ότι χρειάζονται έναν τρόπο για να επιζήσουν», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας το άρθρο επισημαίνει ότι «η παραοικονομία φαίνεται να ενισχύεται ξανά, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας αναγκάζουν τους κάποτε νομοταγείς Έλληνες να καταφύγουν στη μαύρη εργασία. Η αγορά μαύρης εργασίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 20-25% του ΑΕΠ, καθώς περισσότεροι σταματούν να δηλώνουν το εισόδημά τους για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, έχουν αυξηθεί έως και κατά 70% του ατομικού ακαθάριστου εισοδήματος».

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Γενς Μπαστιάν, οικονομολόγος και μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που επιτηρούσαν τα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, επισημαίνει: «Η καρδιά του ζητήματος είναι ότι ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών και επιχειρηματιών απλά δεν έχουν πλέον τους πόρους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Μη έχοντας άλλες εναλλακτικές, πολλοί στρέφονται στην παραοικονομία».

Οι New York Times αναφέρονται στη νέα κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές για το τελευταίο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «στο μεταξύ επιχειρήσεις και πολίτες πασχίζουν να ανταπεξέλθουν σε μία οικονομία που υπέστη ένα καταστροφικό σοκ το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε capital controls και έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδους από το ευρώ. Παρά την ήπια ανάκαμψη, η οικονομία συρρικνώθηκε πάλι στο τέταρτο τρίμηνο, κάνοντας πολλούς Ελληνες να χλευάζουν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη».

Ένα βασικό μέρος του πλάνου της ανάκαμψης είναι να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι από το μέρος του πληθυσμού που για καιρό φοροδιαφεύγει, σημειώνει το δημοσίευμα. Όμως, επιχειρήσεις και πολίτες δηλώνουν ότι έχουν να δώσουν λιγότερα για τους φόρους που συνεχίζουν να αυξάνονται και έτσι ενισχύεται το κίνητρο για φοροαποφυγή.

«Με την ανεργία στο 23%, για κάποιους η παραοικονομία είναι σανίδα σωτηρίας. Κάποιοι το βλέπουν σαν έναν τρόπο να εμποδίσουν την Κυβέρνηση, την οποία δεν εμπιστεύονται, να ρίξει τα χρήματά τους στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους», αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας ότι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτές, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη αυτοαπασχολούμενοι το τόλμησαν.

«Είναι σαν να σε αναγκάζουν να γίνεις παράνομος. Βεβαίως θα συνεχίσω να εργάζομαι στη μαύρη αγορά. Πρέπει να τα βγάλω πέρα», σχολίασε ένας από αυτούς μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα. Ο Γιάννης- δέχθηκε να πει μόνο το μικρό του όνομα- είπε ακόμη ότι έχει ανοίξει εταιρεία στη Βουλγαρία, όπου ο φόρος είναι 10%. «Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν κάνει το ίδιο στη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες με χαμηλή φορολογία, για να αποφύγουν τους υψηλούς φόρους στην πατρίδα τους. Αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για το ελληνικό ταμείο και τη δημιουργία άδικου ανταγωνισμού για τους επιχειρηματίες που πληρώνουν φόρους», αναφέρει το δημοσίευμα.