Τσακαλώτος: Οι εξαγγελίες μας είναι εντός του Μνημονίου - Οι θεσμοί θα το καταλάβουν

Για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και την αντίδραση των Ευρωπαίων μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου.

«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ενστάσεις εκ μέρους των θεσμών.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα ψηφισθούν την Πέμπτη στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, την ημέρα που ο ίδιος αλλά και η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα ταξιδέψουν μέχρι το Βερολίνο για το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι δύο Υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπουτο μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν και οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την Τετάρτη, κατά τις οποίες τέθηκαν και τα ζητήματα της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας καθώς και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές μείωσαν αρκετά τις μεταξύ τους αποστάσεις για τα χρηματοοικονομικά θέματα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ προχωράει και το θέμα της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών.

Για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, Κυβέρνηση και θεσμοί θα συνομιλήσουν για τις αγορές προϊόντων και την ενέργεια.

Όσο για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στη γερμανική πρωτεύουσα, κύκλοι του Υπουργείου ανέφεραν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι παρών στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ.