Στις Βρυξέλλες εκτάκτως η Αχτσιόγλου - Αναζητά συμμάχους για τα εργασιακά

Έκτακτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες η κα Αχτσιόγλου θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους οποίους και θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, και την πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Agnes Jongerius.

Μάλιστα πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, η επίσκεψη της υπουργού Εργασίας αποσκοπεί στο να αναδείξει ότι ο σεβασμός της συλλογικής αυτονομίας είναι ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας, που αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών και, ιδίως, τον πλέον δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι επαφές της κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να θέσουν υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναδειχθεί ότι η λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας αποτελεί στοιχείο των κοινών συνταγματικών παραδόσεων των κρατών- μελών της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μία ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς και υπήρξε σαφέστατη πρόοδος που ανοίγει τον δρόμο για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά. Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στην Ελληνίδα υπουργό Εργασίας, επιθυμεί μια συμφωνία για τα εργασιακά μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας και σημείωσε ότι η πρότασή του προς την κ. Αχτσιόγλου περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, είναι όμως, παράλληλα, προσηλωμένη και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε και πίνακες, βάσει των οποίων φαίνεται καθαρά ότι μετά τις παρεμβάσεις των δύο προηγούμενων μνημονίων, η προστασία των Ελλήνων εργαζομένων στο θέμα των ομαδικών απολύσεων βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν απαιτούνται αλλαγές.