ΕΚΑΣ, επίδομα πετρελαίου, φοροαπαλλαγές "θυσία" στο "βωμό" της συμφωνίας

Νέες επώδυνες περικοπές στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα θέρμανσης και στις φοροαπαλλαγές περιλαμβάνει το επικαροποιημένο Μνημόνιο που έκανε δεκτό το Euro Working Group και στο οποίο περιλαμβάνεται η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που θα αποτελέσει την βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει στην Βουλή μια σειρά σκληρών μέτρων, τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί με τους δανειστές και περιλαμβάνονται στο σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Η περικοπή του ΕΚΑΣ ως 40% από την 1.1.2017, πριν καταργηθεί οριστικά έως το 2018. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που θα εφαρμόζει την πρόβλεψη για τη μείωση της δαπάνης κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

-Η κατάργηση ή περικοπή έως 50% του επιδόματος θέρμανσης στον Προϋπολογισμό του 2018.

– Η κατάργηση ή ο περιορισμός της φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες.

-Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

-Η κατάργηση στο ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. Ο φόρος που ισχύει σήμερα είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού επί του συνόλου των αποδοχών τους. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

-Η κατάργηση επιδομάτων τέκνων, όπως το επίδομα απροστάτευτων παιδιών. Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης και 800.000 τρίτεκνοι που λαμβάνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω.

-Η μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ