Bloomberg: Τα τρία βαρόμετρα που δείχνουν πόσο πιθανό είναι ένα Grexit.

Με τίτλο «πόσο τρομακτική μπορεί να γίνει η Ελλάδα» ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, αναλύει το κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρωζώνη και ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που πρέπει να εξετάσει κανείς για να διακρίνει εάν υπάρχει τέτοιο ρίσκο.

Όπως τονίζει, μπορεί σε επίπεδο πολιτικής να ακούγονται απειλές και σενάρια οικονομικού Αρμαγεδδών, αλλά αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος εάν θέλει πραγματικά να μάθει τι θα γίνει είναι να «ακολουθήσει το χρήμα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ένας δείκτης για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι το πόσο μεγάλη θα είναι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Το διάστημα 2010-2012 οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν το 37% των κεφαλαίων τους από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρίσκεται με κεφάλαια μόλις 165 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, οι καταθέσεις βρίσκονται στο -31% από το peak τους, κάτι που δείχνει ότι ακόμα οι καταθέτες δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες και δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματά τους.

Επομένως, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη, κι έτσι πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να δουν το πρόβλημα μόνο ως ελληνικό κι όχι ευρωπαϊκό. Αλλά εάν η Ε.Ε. κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με την νέα ελληνική κυβέρνηση, το ενδεχόμενο της Ελλάδας να βγει από το ευρώ θα φέρει νέες αναταραχές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αφού οι επενδυτές θα κάνουν τις επιλογές τους ξανά με βάση το χρήμα και τα χαρτοφυλάκιά τους, όπως καταλήγει.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/