ΓΓΔΕ: "Ψαλίδι" 25% στα αναδρομικά των δικαστικών

“Ψαλίδι” 25% στα αναδρομικά που προέκυψαν για τους δικαστικούς, μετά από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου επιβάλλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με διευκρινιστική εγκύκλιό της ένα σχεδόν μήνα μετά την προηγούμενη.

Αρχικά, με την ΠΟΛ 1147/2016 (δείτε εδώ την εγκύκλιο από το taxheaven) που απέστειλαν στις εφορίες, οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι θα επανεκκαθαριστούν τα εισοδήματα των δικαστικών των τριών προηγούμενων ετών, αφαιρώντας από τον οφειλόμενο φόρο το 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών (μισθωτών και συνταξιούχων).

Όπως αναφέρει ωστόσο η νεότερη, διευκρινιστική εγκύκλιος της ΓΓΔΕ (ΠΟΛ..1161/2016) που δημοσίευσε το taxheaven.gr (δείτε εδώ), “οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να ικανοποιούν υποβαλλόμενα σχετικά αιτήματα δικαστικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και να προβαίνουν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού των αποδοχών τους (των εν ενεργεία και των συνταξιούχων)”.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μεταχείριση ισχύει και για τους βουλευτές.